Novi sistem protivgradne zaštite u Valjevu

Novi sistem protivgradne zaštite u Valjevu

Radarski centar Valjevo će dobiti prvi automatski sistem protivgradne zaštite koji će pokrivati 590.000 hektara.

Grad - © Pixabay

Prošle nedelje zaključen je ugovor o nabavci prvog automatskog protivgradnog sistema za radarski centar u Valjevu, rekao je minstar poljoprivrede Branislav Nedimović u Skupšini Srbije odgovarajući na pitanja poslanika.

“Srbija mora da da izgradi takvih 13 radarskih sistema i centara, koji će koštati 25 milina evra”, rekao je ministar i dodao da će prvi biti građen početkom godine. Ugovor je potpisan sa Trajalom iz Kruševca koji će u narednih godinu dana instalirati 99 raketnih stanica u okolini Valjeva.

Koji su najefikasniji načini zaštite od grada u voćnim zasadima

Nedimović je istakao da je ove godine ispaljen najveći broj protivgradnih raketa u prethodnih 20 godina. Cilj izgradnje automatizovanog sistema je rešavanje problema nedostatka radne snage koja se bavi ispaljivanjem protivgradnih raketa, pošto je sadašnja starosna struktura tih radnika izuzetno nepovoljna.

Valjevo je odabrano kao prvo područje za automatizaciju protivgradnog sistema jer je najviše stradalo od grada, ali i zbog toga što je to naše najzapadnije područje koje se brani. Ceo Kolubarski okrig je strateški važna tačka odbrane zbog toga što u preko 90% slučajeva oblaci dolaze sa zapada.

“Valjevo je prvo na udaru sa one strane, jer nemamo sinergiju sa protivgradnim sistemom BiH i zato smo tu imali najveću štetu uz Drinu, sledeći će ići na Bukjulju, Araneđelovac, pa na Frušku Goru, izjavio je Nedimović.

Izvor: Tanjug / B92 / RTV


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica