Nevreme u okolini Topole uništilo i do 80% prinosa

Nevreme u okolini Topole uništilo i do 80% prinosa

Osetno osveženje i čak 20 stepeni niža temperatura obradovala je mnoge poljoprivrednike. Ipak, među njima nisu i stanovnici Zapadne Srbije i Šumadije. Njima su kiša, jak grad i vetar značajno uništili useve i odneli veliki deo ovogodišnjeg roda.

Grad - ©Pixabay 

Grad koji je pogodio okolinu Topole, nije moglo da spreči ni stotinu ispaljenih raketa, pa poljoprivrednici preračunavaju štetu. U selu Vinči, kažu, stradalo je oko 80 odsto prinosa.

Mi imamo problem i za sledeću godinu jer sve te rodne grane koje su trebale da se spreme ove godine za narednu godinu, od toga nema ništa“, kaže voćar iz Vinče Miodrag Lazarević.

Sredstva obezbeđena, a protivgradna odbrana i dalje ne funkcioniše

Belelo se i u atarima oko Gornjeg Milanovca, gde su se u jednom danu smenila dva godišnja doba.

Grad - ©Pixabay


Meštani sela Ložanj kažu da je nevreme bilo kao usred zime. Navode da su usevi uništeni od 80 do 100 odsto. Oštećeni su i plastenici.

Za ove proizvođače nepogode znače i kraj sezone. Druge su, pak, obradovale obilne kiše, koje su pogodovale sušnom tlu i pojedinim kulturama.

Kada su u pitanju kasne kulture, mislim pre svega na jabuku, krušku, deo breskve, deo šljiva koje dolaze u avgustu i septembru mesecu, one će osetiti ovu kišu, ali nažalost ima onih kultura za koje mislim da je kasno. Primera radi, soja, kukuruz, rane sorte šljiva, krušaka, jabuka, one su već završile svoju proizvodnju“, kaže agroanalitičar Drago Cvijanović.


Grad - ©Pixabay


Protivgradna mreža i osiguranje preduslov su za uspešnu proizvodnju
, smatraju u Privrednoj komori Srbije. Ipak, svesni su da većina malih proizvođača to ne može da obezbedi.


Ako razmislimo da nam je za protivgradnu zaštitu, za sisteme navodnjavanja, za kompletno sređivanje nekog voćnjaka, potrebno između 15 i 25 hiljada evra, onda shvatamo da to ne može svako sebi da priušti“, navodi Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije.

Dobra vest za proizvođače jeste da se već od danas stabilizuje vreme. Loša – da se idući vikend očekuju padavine.

Umesto da gledaju u nebo, proizvođači bi zajedno s državom trebalo da nađu rešenje kako da zaštite useve, smatraju agrostručnjaci. Dodaju da bi korisna stvar, osim protivgradnih mreža i osiguranja, bila i izgradnja mini-akumulacija, koje štite od druge nepogode-suše.

Izvor: RTS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica