Nedimović: Uskoro pomoć za štetu od suše

Nedimović: Uskoro pomoć za štetu od suše

U narednim nedeljama Ministarstvo poljoprivrede ponudiće koncept pomoći srpskoj poljoprivredi za otklanjanje posledica suše i to će biti kroz materijalna davanja i preko poslovnih banaka, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Stiže pomoć za štetu od suše - © Pixabay 

On za “Novosti” dodaje da je mnogo važnije da se spreče ovakve situacije kroz sisteme za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu, elektrifikaciju i osiguranje. Jedan od rizika posle suše je i pojava aflatoksina, pa smo na vreme upozorili proizvođače, navodi Nedimović. On, ipak, ukazuje i da poljoprivrednici traže novac posle suše a da kad je dobra godina niko ne pita treba li nešto da uplati u budžet.

Govoreći o početku izgradnje sistema za navodnjavanje, on kaže da će na prostoru Vojvodine biti 11 sistema, a ove godine počinje i izgradnja jednog velikog – u Šapcu i Bogatiću.

“Očekujemo da svake godine stavimo do 60.000 hektara pod taj sistem i da za šest godina imamo dobru površinu koja se navodnjava. Poljoprivrednici će moći da se priključe tako što će plaćati naknadu za vodu. A država daje i povraćaj kroz subvencije 50 odsto od uloženog novca za sisteme za navodnjavanje”, kaže Nedimović.

Na pitanje šta su donele zakonske izmene koje se odnose na prodaju zemljišta, on kaže da “smo uspeli da popravimo većinu loših rešenja koje nam je doneo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju”.

“Zahvaljujući zakonskim izmenama, stranci će moći da kupe samo dva hektara zemljišta i to tek za deset godina, jer će toliko morati da budu nastanjeni u Srbiji. Važno je i da država ima pravo prečeg kupca, pa će ko poželi da proda zemlju građanima drugih država, morati prvo da je ponudi Srbiji. Međutim, strance zasad odbija visoka cena jer je hektar najatraktivnijih oranica od 12.000 do 15.000 evra“, navodi ministar.

Izvor: RTV


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica