Nedimović: Pod sisteme za navodnjavanje stavićemo 30.000 ha

Nedimović: Pod sisteme za navodnjavanje stavićemo 30.000 ha

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da će između 8. i 12. avgusta početi radovi na četiri gradilišta sistema za navodnjavanje na prostoru Vojvodine, a da će do kraja avgusta biti otvoreno još sedam takvih gradilišta na području Srbije.

Pod sisteme za navodnjavanje stavićemo 30.000 hektara zemlje - © Agromedia

On je, gostujući na televiziji Pink, rekao da su na području Vojvodine tri projekta na prostoru srednjeg Banata, a jedan je na prostoru opštine Vrbas – u Bačkoj.

„U pripremi su još tri projekta na prostoru centralne Srbije. Ideja je da na ovaj način skoro 30.000 hektara zemljišta stavimo pod sisteme za navodnjavanje”, naveo je Nedimović.

Ugovori će, prema njegovim rečima, biti zaključeni u drugoj polovini avgusta, a početkom septembra počeće realizacija pri čemu će radovi na sistemu između Save i Drine početi do kraja godine, dok će u 2018. početi druga faza projekta, koja će obuhvatiti prostor oko Čačka, dok će treći sistem biti oko Smederava i Aleksinca.

Kako je objasnio, radi se o kanalima koji su ranije služili isključivo za odvodnjavanje, a sada se stavljaju velike pume koje će prepumpavati vodu ili iz kanala Dunav-Tisa-Dunav, ili iz okolnih reka kada je suša i nema vode, pa će poljoprivredni proizvođači moći da crpe vodu iz tih kanala i da navodnjavanju njive.

Pod sisteme za navodnjavanje stavićemo 30.000 hektara zemlje - © Pixabay 

„Povećaćemo tako kvalitet i vlažnost zemljišta, a samim tim i prinose”, istakao je ministar.

On je podsetio da Srbija ima odobren budžet od 100 miliona dolara iz kreditne linije koja se popularno naziva „Abu-Dabi fond”, koji je Srbija pre dve i po godine uzela po veoma povoljnoj kamatnoj stopi od jedan posto na godišnjem nivou.

Paralelno, kako je Nedimović rekao, u Ministarstvu su otvorena posebna podsticajna sredstva za mikrosisteme za navodnjavanje – za bušenje bunara, gde dotira do 50 odsto sredstava za nabavku pumpi.

Najavio je i da će tokom jeseni Ministarstvo imati i poseban sektor koji će se baviti klimatskim promenama u poljoprivredi.

Izvor: Dnevnik

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.