Ne koristimo dovoljno kapaciteta za proizvodnju piva

Ne koristimo dovoljno kapaciteta za proizvodnju piva

U Srbiji se koristi manje od polovine kapaciteta za proizvodnju piva. Podaci Privredne komore Srbije (PKS) pokazuju da se u našoj zemlji godišnje proizvede oko pet miliona hektolitara piva, dok su ukupni kapaciteti za proizvodnju čak 12 miliona.

Novim ulaganjem u ovaj sektor moglo bi da se zaposli dodatnih 2.500 radnika, kako u velikim kompanijama, tako i u malim zanatskim pivarama širom zemlje.

Više od 90 odsto piva proizvode velike kompanije, devet odsto proizvodnje pokrivaju pivare regionalnog karaktera, a svega jedan odsto tržišta čine zanatske pivare, kaže za Tanjug Dimitrije Ivanović iz Sektora poljoprivrede PKS.

“Industrija piva i slada u Srbiji ima tradiciju dugu tri veka, zapošljava preko 2.500 radnika i sarađuje sa granama privrede koje zapošljavaju oko 35.000 ljudi”, navodi Ivanović.

On napominje da se sadašnja proizvodnja na nivou cele zemlje može povećati više nego duplo.

“U Srbiji je registrovano oko 20 zanatskih pivara sa tendencijom porasta broja zainteresovanih koji bi se odlučili za ovu vrstu proizvodnje piva. Zanatske pivare ne proizvode veliku količinu piva, ali su asortimanom piva raznovrsni i imaju šta da ponude”, kaže Ivanović.

Izvor: Tanjug, RTV

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica