Najavljeno osnivanje Nacionalnog saveta za malinu

Najavljeno osnivanje Nacionalnog saveta za malinu

Na sastanku miinistra poljoprivrede i Asocijacije malinara Srbije dogovoreno je osnivanje Nacionalnog saveta. Zadatak saveta biće rešavanje problema u proizvodnji i izvozu maline rekao je predsednik udruženja Dobrivoje Radović. 

Maline - © Pixabay

On je rekao da će Nacionalni savet, koji će činiti predstavnici Ministarstva poljoprivrede, stručnjaci i proizvođači malina, raditi na zaštiti malina i kupina geografskim poreklom.

„Dobili smo obećanje da će proizvođači posebno Zlatiborskog i Moravskog okruga dobiti pomoć u repromaterijalu zbog elementarnih nepogoda tokom prošle godine koje su najviše oštetile poljoprivrednike u tim okruzima”, rekao je Radović.

Dodao je da su predstavnici Asocijacije malinara razočarani što na sastanak nije došao ministar trgovine Rasim Ljajić kako bi s njim razgovarali o velikom uvozu malina, zbog čega padaju otkupne cene domaće maline.

Radović je rekao da Asocijacija traži sastanak s Ljajićem i da će predložiti da se u vreme branja malina zabrani uvoz tog voća, a kasnije uvedu prelevmani kako bi se zaštitili domaći proizvođači.

Izvor:  021, Beta

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica