Ministar poljoprivrede: Odluka o PKB još nije doneta

Ministar poljoprivrede: Odluka o PKB još nije doneta

Konačna odluka o strategiji privatizacije giganta PKB još nije doneta, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u intervjuu za Blic.

Žetva pšenice - © Pixabay

„Tu ima više opcija, ali konačna odluka još nije doneta. Postoji opcija da se nastavi učešće države. Ali država nema para za investicije. Bez njih nema PKB jer tamo je potrebno bar 100 miliona evra da se uloži“, rekao je Nedimović.

Precizirao je da u PKB treba da se revitalizuju farma i prerada, da se uradi sistem za navodnjavanje za šta se traži partner.

Nedimović je istakao da je dobro „što postoje nova pisma o namerama“, ali nije želeo da se izjašnjava o tome ko je još zainteresovan za PKB.

Ministar poljoprivrede je najavio i da će 10. januara biti otvorena Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka, a u martu laboratorija za bezbednost hrane.

Odgovarajući na pitanje zašto još nije potpisan više puta najavljivan ugovor s Klemensom Tenisom, Nedimović je rekao da je Tenis „jedan od 219 subjekata koji su aplicirali za zakup državnog zemljišta“.

„Od 17 koje su odobrene, dve su njegove i to u Kikindi i Zrenjaninu, u koje može da uđe 1. novembra. On i još jedna francuska firma su jedini stranci koji su zakupili zemlju, a sve ostalo su srpski paori“, rekao je Nedimović.

On je najavio da Tenis tokom 2018. počinje da gradi farmu, a da ugovor može biti potpisan za dvadesetak dana.


Izvor: Blic, Insajder

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica