Ministar najavio sastanak sa udruženjima osiguravača

Ministar najavio sastanak sa udruženjima osiguravača

Štete koje je poljoprivrednim kulturama, a posebno voću, u prethodnom periodu naneo mraz, velike su. Još veći problem predstavlja činjenica da je veoma mali broj poljoprivrednika osigurao svoju proizvodnju. Da bi im se pomoglo, ministar poljoprivrede najavio je sastanak sa udruženjima osiguravača, koji će biti održan u narednih 15 dana.
 

Mali broj poljoprivrednika osigurao proizvodnju - © Agromedia 


„To je jedna od važnijih stvari kojima ćemo se baviti u budućnosti, zato što je jedan mali broj poljoprivrednika bio korisnik posebnog osiguranja, a ne onih klasičnih oblika osiguranja. Jako mali broj se osiguravao od mraza i snega, zato ćemo sa udruženjima osiguravača u narednih 15 dana održati sastanak“
, objasnio je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović.

Nedimović je dodao i da bi trebalo da se nađe način kako da se pomogne proizvođačima koji ne mogu da dođu do osiguranja, kao i da bi poljoprivrednicima čije se njive naslanjaju na reku Drinu trebalo pružiti „viši nivo zaštite“.

„Imali smo primer da je 438 raketa ispaljeno na području Valjeva i Ljubovije. Mi smo odbranili ceo prostor u zaleđu, a prostor ispred nismo mogli, jer to bi moralo da se odbrani na prostoru Republike Srpske. Imali smo Sporazum o tome koji je podrazumevao tehničku razmenu. Ako obezbedimo bolju protivgradnu zaštitu i bolja osiguranja, onda ćemo imati i manja nezadovoljstva“, istakao je on.

Mali broj poljoprivrednika osigurao proizvodnju - © Agromedia 

Ministar je najavio otvaranje novih tržišta od kojih je Kina prvo na koje se može da slati naša roba. Iz tog razloga najveći deo budžeta usmeren je ka stočarima.

„Na dva načina trenutno pomažemo stočarima. Jedan je kroz politiku upravljanja poljoprivrednim zemljištem, a drugi su finansijski alati. Moramo da to usaglasimo. Stočari u zapadnoj Srbiji nemaju dovoljno sredstava i podređeni su u celoj ovoj priči. Moramo naći načina kako da njima pomognemo, jer oni teško mogu da dođu do kvadrata zemlje da bi tako obezbedili hranu za stoku“, navodi ministar.

Kada je reč o mlekarstvu, ministar je rekao da se poslednjih godina prelazi na plaćanje po kvalitetu, što je i najbolja mera. Tako može da se utiče da sama proizvodnja bude što kvalitetnija.


„Pripremljen je čitav koncept za nacionalnu laboratoriju za proizvodnju mleka i u avgustu, septembru ili oktobru bi ona trebalo da počne sa radom na dve lokacije, a to su Batajnica i Novi Sad, ali proširićemo to i na druga mesta u Srbiji“, objašnjava Nedimović.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica