Meštani sela Utrine: Bez zadruge ne bi bilo ni sela

Meštani sela Utrine: Bez zadruge ne bi bilo ni sela

„Red, rad i novac su preduslov za uspeh“ rekao je ministar Milan Кrkobabić, zadužen za regionalni razvoj prilikom posete opštini Ada u Severnobanatskom upravnom okrugu i podsetio da je država spremna da i ove godine konkretno bespovratnim sredstvima pomogne domaćine Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva za regionalni razvoj.

 

Krkobabić u poseti Severnobantskom okrugu - © Ministarstvo za regionalni razvoj

„Potrebna nam je zadruga da objedini domaćine, da za njih kupi i proda, da odradi sve ono što ne mogu sami, da je operativna i pouzdana, da joj veruju zadrugari, a onda će u nju poverovati i selo. Nema zadruge bez sela ni sela bez zadruge“ izjavio je Кrkobabić.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Akademijskog odbora za selo SANU, prof.dr Milovan Mitrović, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, kao i predstavnici poljoprivrednih službi i zemljoradničkih zadruga iz pomenutog okruga. Prof. dr Mitrović podsetio je prisutne da je zadruga pogodan način organizovanja jer je ekonomski, socijalno i kulturno samoodrživa i pravi je način za uvođenje inovacija u poljoprivredi, sa višestrukim efektima na stanovništvo.

Krkobabić u poseti Severnobantskom okrugu - © Ministarstvo za regionalni razvoj

Predsednik opštine Ada, Zoltan Bilicki zahvalio je ministru na poseti i ulaganju države u jedinu zadrugu u opštini Ada kojoj gravitira čak 150 porodica. Predsednik je uverio prisutne da će se ovim investicijama još više poboljšati rad ove uspešne zadruge i ubrzati njen napredak, a da će lokalna samouprava uvek pružiti pomoć i podršku ovoj i svim budućim zadrugama.

Кrkobabić je sa svojim saradnicima obišao i selo Utrine i zemljoradničku zadrugu „Utrine Obornjača“, jednu od onih kojima su prošle godine dodeljena bespovratna sredstva Republike Srbije namenjena zadrugama. Selo Utrine ima oko 900 stanovnika, većinski mađara, čak 80 posto, i zadruga sa svojih 50 članova i 140 kooperanata predstavlja stožer ovog kraja. Na pitanje ministra meštanima „Šta bi bilo da ne postoji ova zadruga?“ odgovor je bio da ne bilo ni sela.

ZZ „Utrine Obornjača“ predstavlja glavni privredni subjekat ovog kraja i od 1990. godine se bavi proizvodnjom, prodajom i otkupom poljoprivrednih proizvoda (kukuruz, pšenica, suncokret, ječam). Iz prošlogodišnjeg državnog Programa za razvoj zadrugarstva dobila je 5 miliona dinara za analizator sa štampačem i modulom za merenje hektolitarske mase žitarica.


Krkobabić u poseti Severnobantskom okrugu - © Agromedia

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, Radislav Jovanov izjavio je da je ova zadruga dokaz da su ova sredstva došla u pravo vreme na pravo mesto i da je mestima, poput ovog, potrebna ista pažnja kao i jugu Srbije. Prema njegovim rečima, ovakve akcije su jedini način da mladi ljudi sa svojim porodicama ostanu u ruralnim sredinama. Direktor ZZ „Utrine Obornjača“ Novak Atila istakao je koliko je ova mala laboratorija za analizu kvaliteta žitarica doprinela da zadruga krene u korak sa savremenim potrebama i tehnološkim napretkom koji je imperativ savremenog poslovanja.

Analize kvaliteta žita su preduslov za odgovarajuću klasifikaciju preuzetih proizvoda, koji se nakon pravilnog razvrstavanja mogu prodati po znatno povoljnijim cenama stvarajući tako dodatnu zaradu za kooperante i zadrugu. Ove godine u Budžetu Republike Srbije planirano je novih 700 miliona dinara namenjenih zadrugarstvu. Кonkurs za dodelu tih bespovratnih sredstava starim, novoosnovanim i složenim zadrugama biće raspisan u prvoj polovini godine.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica