Korak dalje: Studenti iz Prokuplja promovišu poljoprivredu i život na selu

Korak dalje: Studenti iz Prokuplja promovišu poljoprivredu i život na selu

Ispraćajući ovu školsku godinu učenici Visoke poljoprivredno-prehrambene škole u Prokuplju objavili su prvi broj studentskog časopisa Korak dalje. Časopis je posvećen mladim ljudima i studentima u poljoprivredi, koji žele da svoja znanja stečena u školi primene na svojim gazdinstvima. Urednici ovog lista kažu da je časopis pokazatelj sloge i raznovrsnosti ideja studenata.

Ovi studenti su bili svesni velikih troškova koja iziskuje priprema i štampa jednog ovakvog časopisa. ODah na početku nailazili su na brojne poteškoće, a jedna od njih je i ta što nekoliko privatnih firmi koje su kontaktirali oko pomoći nisu želeli da studentima izađu u susret.

„Dobili smo određena sredstva za štampanje, ali je to nije bilo dovoljno za ono što smo mi planirali. Tako da za sada imamo neki mali broj primeraka, ali ono što ćemo ubuduće raditi je bolja promocija kako bismo našili nekog ko bi mogao da nam pomogne oko u ovoj našoj ideji da promovišemo poljoprivredu u Srbiji“, ističe 

Posebna rubrika posvećena je studentima koji svakodnevno nakon predavanja odlaze na svoja imanja. Ratarstvo, stočarstvo, povrtarstvo, kojom god poljoprivrednom delatnošću da se bave, studenti ove škole uvek idu korak dalje u proizvodnji. Jedan od iskoraka je i ovaj studentski list.

Studenti provišu selo i poljoprivredu - © Agromedia

Jedna od osnovnih ideja prilikom pokretanja ovako jednog projekta bila je da se predstavi kreativnost koja postoji kod studenata. U jednoj od rubrika pisali smo o tome da li profesori prenose dovoljno znanja na studente i ono što je možda i najbitnije a to je kako da studenti svoja znanja stečena na studijama primene u praksi. U rubrici koja se bavi samo studentima ističu se mladi i uspešni poljoprivredni proizvođači. Oni koji su uspeli da pohađaju redovno nastavu i da održavaju svoj agazdinstva.

„Veliki problem je odlazak mladih iz sela, a naš cilj jeste upravo da promovišemo poljoprivredno proizvodnju i da ih na neki način zadržimo tu gde jesu. Imamo i rubriku bivši studenti koji nam iz svog iskustva prenose kako jebilo studirati, kako im profesori mogu biti od pomoći i na kraju kako da svo to znanje primene i unaprede svoju proizvodnju, objašnjava“, objašnjava

Želja ovih sada već uspešnih i samostalnih poljoprivrednih proizvođača jeste da se studentni narednih generacija nastave ono što su oni započeli u cilju promovisanja škole i poljoprivredne proizvodnje.

Sagovornici:
Miloš Stojanović, učenik Poljoprivredno-prehrambene škole u Prokuplju
Milica Mihajlović, učenica Poljoprivredno-prehrambene škole u Prokuplju


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica