Kina zainteresovana za uvoz srpske hrane

Kina zainteresovana za uvoz srpske hrane

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, i ministar Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin NR Kine, Dži Šuping, potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti davanja garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda namenjenih za uvoz i izvoz.
 

Kina zainteresovana za uvoz srpske hrane - © Pixabay

Tom prilikom potpisan je i Protokol koji se tiče razmene naučnih informacija oko nodularnog dermatitisa, odnosno bolesti kvrgave kože goveda, a potpisivanju je prisustvovao i ambasador Kine u Srbiji, Li Mančang.

Ministar Nedimović je nakon potpisivanja dokumenata izjavio da je potpisani Memorandum krovni dokument koji će omogućiti da Srbija u Kinu izvozi robu biljnog i životinjskog porekla.

Nedimović je objasnio da se to pre svega odnosi na one proizvode za koje postoji interesovanje, a to su razne vrste mesa, mleka i mlečnih proizvoda, kukuruza , šećerne repe i suve šljive.
 

Kina zainteresovana za uvoz srpske hrane - © Ministarstvo poljoprivrede

Kada je reč o potpisanom protokolu vezanom za nodularni dermatitis, Nedimović je podsetio da je Srbija tu bolest prošle godine stavila pod kontrolu i od EU dobila priznanje jer je odbranila prostor Evrope od nje, što joj danas daje za pravo da razgovara i razmenjuje tehnička znanja i iskustva koje je stekla tokom tog perioda.

Nedimović je naveo da su sa kineskim predstavnicima danas razmenjene informacije i upitnici o mogućnostima izvoza mleka i mlečnih proizvoda, kao i mleka za bebe iz Srbije u Kinu.
 

Kina zainteresovana za uvoz srpske hrane - © Ministarstvo poljoprivrede

„To su namirnice koje su osetljive za zdravlje stanovništva i zato moramo biti pažljivi i raditi obazrivo i da imamo sinhronizovane akcije kako bi čitav ovaj proces živeo duži vremenski period“, rekao je Nedimović.


Nedimović je istakao da pored postojećih privrednih subjekata iz Srbije koji trenutno žele da izvoze na prostor Kine, ima i nekoliko kineskih investitora koji su zainteresovani da ulažu u sektor prehrambene industrije Srbije. Ovde se pre svega misli na sektor mleka i mesa, gde se rešavanjem administrativnih barijera koje se tiču bezbednosti hrane stvaraju uslovi da se te investicije nesmetano realizuju.

Dži Šuping je kazao da Srbija i Kina imaju tradicionalno dobre odnose koji su trenutno na najvišem nivou i da je potpisivanje današnjih dokumenata veoma značajno da se osigura bezbednost hrane, jer je to neophodan uslov da bi ona što brže mogla da se nađe na tržištu Kine.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica