Jednostavna prijava sezonskih radnika: Agro Info Karavan putuje širom Srbije

Jednostavna prijava sezonskih radnika: Agro Info Karavan putuje širom Srbije

Agro Info Karavan tokom januara posetiće još sedam lokalnih samouprava s ciljem da promoviše jednostavnu proceduru angažovanja sezonskih radnika. Prema rasporedu na redu je Grocka (06.01.), a u narednim nedeljama karavan će posetiti i Svilajnac i Jagodinu (11.01), Zaječar i Negotin (13.01) i Sombor i Vrbas (15.01).

Pošto je sproveden plan reforme kojom je uvedeno elektronsko prijavljivanje sezonskih radnika, u ovoj oblasti rad na crno umanjen je za 37 odsto u prvoj godini nakon napravljene reforme, naglasila je Tisa Čaušević, šefica Jedinice za hranu i poljoprivredu u NALED-u.

“Do sad je prijavljeno oko 44.000 sezonaca čija su prava zaštićena i uvećani su budžetski prihodi za četiri miliona evra. Počev od 24. decembra, tokom devet dana svim zainteresovanim predstavnicima lokalnih organa, proizvođačima i sezonskim radnicima predstavićemo proceduru, prednosti elektronske prijave i podeliti promotivne materijale”, objašnjava Čaušević.

Nova procedura biće prezentovana na otvorenom, zbog poštovanja epidemioloških mera i bezbednosti. Sve dodatne informacije o tačnoj lokaciji i terminu zainteresovani mogu da potraže u lokalnoj samoupravi.

Projekat organizuje NALED, uz podršku Nemačke razvojne saradnje.

Za registraciju potrebno svega pet minuta

Posetom veb portala www.sezonskiradnici.gov.rs ili pomoću mobilne aplikacije, poljoprivredni proizvođači u nekoliko minuta mogu da prođu kroz neophodnu proceduru prijave sezonskih radnika. Ovakva procedura garantuje sezonskim radnicima pravo na zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu, penzijsko i invalidsko osiguranje tokom trajanja celokupnog angažmana, a garantovano je i zadržavanje statusa nezaposlenog lica, uz to i ranije stečena prava na novčanu pomoć.

Ovu inicijativu pokrenula je grupa poljoprivrednih kompanija iz Srema, u saradnji sa Nacijalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj, u 2015. godini. Rezultat dosadašnjih napora je Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, usvojen 2018. godine, koji je obezbedio neophodne uslove kako bi se osmislio elektronski sistem prijave.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica