Indijski ratari BESNI zbog zabrane izvoza žita – U Kini najavljena REKORDNA žetva

Indijski ratari BESNI zbog zabrane izvoza žita – U Kini najavljena REKORDNA žetva

Pošto je tokom protekle nedelje, talas vrućine smanjio proizvodnju  i cene su dostigle rekordno visok nivo, Indija je zabranila izvoz pšenice, što je jako razbesnelo tamošnje poljoprivrednike. Sa druge strane Kina je najavila veliku žetvu letnjih žitarica, kako bi poboljšala zadovoljenje sopstvenih potreba za hranom, usred rastućih globalnih cena hrane, zbog ukrajinske krize.

indijac bere pšenicu

Indija zabranila za izvoz pšenice

Indija je zatovrila granice za izvoz pšenice „kako bi zadovoljile svoje potrebe za sigurnošću u hrani“. Vlada je saopštila da će i dalje dozvoliti izvoz podržan već izdatim akreditivima i zemljama koje zatraže zalihe, prenosi CNN. Sada su indijski farmeri i trgovci ljuti jer im je uskraćena neočekivana dobit jer su cene naglo pale.

Veliki svetski kupci su računali na zalihe drugog po veličini svetskog proizvođača pšenice nakon što je izvoz iz crnomorskog regiona zaustavljen, nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. Pre zabrane, Indija je imala za cilj da isporuči rekordnih 10 miliona tona ove godine.

Zvaničnici su dodali da ove godine nije bilo dramatičnog pada proizvodnje pšenice, ali je neregulisani izvoz doveo do rasta lokalnih cena. „Ne želimo da se trgovina pšenicom odvija na neregulisan način ili da se desi gomilanje“, rekao je sekretar za trgovinu BVR Subrahmanjam novinarima u Nju Delhiju.

Indija je drugi po veličini proizvođač pšenice na svetu, ali je vlada – i sama najveći kupac useva u zemlji – rekla da je odlučila da zaštiti sigurnost hrane za svoju ogromnu populaciju uprkos zabrinutosti za inflaciju.

Ovaj potez – zajedno sa opadajućim globalnim zalihama iz Rusije i Ukrajine, obe među pet najvećih izvoznika pšenice u svetu – doveo je cene do istorijskih maksimuma na robnim berzama u Čikagu i Evropi.

kombajn zažnje pšenicu na njivi

Kina najavila rekordnu žetvu

Oko 80 odsto žitarica na jugozapadu Кine je požnjeveno, dok je žetva žitarica u srednjem i donjem toku reke Jangce počela, saopštilo je kinesko Ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova (MOA). Žito u regionu Huang-Huai-Hai, koje čini tri četvrtine nacionalne proizvodnje letnjeg žita, takođe će sazreti, prenosi CRI.


Uprkos izazovima Kovid-19 i odloženoj sadnji ozime pšenice na više mesta, uspešna žetva letnjeg žita biće postignuta zahvaljujući efikasnoj političkoj podršci, rekao je Džu Enlin, zamenik šefa Odeljenja za biljnu proizvodnju, pri MOA.

Centralna vlada je ove godine izdvojila preko 900 miliona dolara, što je iznos bez presedana, za letnju proizvodnju žitarica, i izdvojila je i posebna sredstva za povećanje i podršku zelenoj proizvodnji žitarica, prenosi Tanjug.

Кina je 2021. godine uvezla 164,54 miliona tona žitarica, što je ekvivalentno 24 odsto ukupne proizvodnje žitarica, prema podacima carine, a ove godine kineske vlasti imaju za cilj da ukupna proizvodnja žitarica bude 650 miliona tona.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica