Indijske kompanije zainteresovane za IMT

Indijske kompanije zainteresovane za IMT

Tokom posete Indiji, prošle nedelje, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, razgovarao je sa predstavnicima indijskih kompanija, o ulaganju u srpski IMT. Vlada je u potrazi za partnerom koji će podići na noge ovu firmu, nekadašnjeg giganta za proizvodnju traktora rekao je ministar gostujući u Dnevniku RTS-a.

Traktor - © Pixabay

 

Razgovarao sam sa tri indijska proizvođača traktora. Imamo dva pisma o namerama proizvođača koji su konkretno zainteresovani. To su ozbiljni proizvođači čija proizvodnja znatno prevazilazi naše tržište. Srbiji treba proizvodnja traktora, kao i čitavom Balkanu, a postoji i tržište na severu Afrike“, rekao je ministar.

Osim indijskih kompanija za IMT su zainteresovani i drugi proizvođači, tvrdi ministar poljoprivrede i očekuje da Vlada vrlo brzo izađe sa konkretnim predlogom.

IMT je osamdesetih proizvodio više od 40.000 traktora godišnje, sada je već tri godine u stečaju, a iza firme je ostao dug od 186 miliona evra. Ipak, interesovanje za IMT postoji, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Svinjsko meso - © Pixabay

Srbija i Indija već sarađuju kada je reč o smrznutom voću, ali su to simbolične količine.

„Srbija je imala takav status u Indiji da sam bio fasciniran. Do sada smo izvozili samo smrznuto bobičasto voće a planiramo zajedničke investicije za preradu hrane za tržište Evrope i Kine. Treba usaglasiti i izvoz svinjskog mesa u Indiju koja je ogromno tržište i očekujem da u narednih mesec dana sa njima razmenimo sertifikate“, rekao je Nedimović.

Između 20. i 24. novembra očekuje se dolazak Evropske komisije koja bi trebalo da odluči da li je Srbija ispunila sve uslove za povlačenje novca iz pretpristupnih fondova Evropske unije za ruralni razvoj takozvani IPARD. Ministar kaže da su ispunjeni svi uslovi za rasapisivanje prvih konkursa.

„Bilo je potrebno sedam godina da se otklone svi otežavajući faktori. To je još jedan kanal kako ćemo pomoći razvoj ove industrije. Sistem subvencija će ostati i on se i dalje usavršava. 48 rešenja grantova mladim poljoprivrednicima biće uručeno narednih dana“, rekao je ministar poljoprivrede.

Pred kraj godine planira se budžet za narednu a u ministarstvu poljoprivrede očekuju da dobiju veća sredstva.

„Očekujemo 40 miliona evra više od budžeta za narednu godinu za poljoprivredu“, rekao je za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Izvor: RTS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica