Hrvatska mora da nađe rešenje, u suprotnom uslediće kontramere

Hrvatska mora da nađe rešenje, u suprotnom uslediće kontramere

Ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je da će, ukoliko se sa hrvatskom vladom ne nađe rešenje u vezi sa merama uvećavanja taksi uslediti kontramere.

Kontramere Hrvatskoj - © Agromedia

Hrvatska je nedavno uvećala takse za srpsku robu, a kako je istakao Ljajić, sledeći korak će biti – obraćanje Evropskoj komisiji i, eventualno, kontramere.

“Mi, naravno, možemo da uvedemo kontramere, ali želimo da izbegnemo tu soluciju, jer uvođenje mera i kontramera šteti našim odnosima, privrednicima i, na kraju, šteti potrošačima”, istakao je ministar u izjavi za RTS, uoči puta u Sarajevo.

Ljajić, koji će učestvovati na sastanku u Sarajevu gde bi trebalo da se razmotre nedavne mere Hrvatske o pojačanom inspekcijskom nadzoru, rekao je da će se izaći sa predlogom da se ukinu mere koje su protivne Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i principima Svetske trgovinske organizacije.

Drugi korak je, kaže, revidiranje ovih mera i usaglašavanje cena ovih taksa sa cenama koje važe u EU.

Kako je zaključio, ovo što je Hrvatska uradila, “ovu vrstu protekcionizma će platiti, pre svega, hrvatski potrošači, jer će kupovati robu koja će biti skuplja od one robe koja je do sada uvožena u Hrvatsku”.

Izvor: B92


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica