Greškom obračunati veliki računi za njive u Kikindi

Greškom obračunati veliki računi za njive u Kikindi

Poljoprivrednicima u Kikindi proteklih dana stigla su rešenja o sklapanju vansudskog poravnanja državnog poljoprivrednog zemljišta uz prosečnu cenu zakupa u iznosima i do 30.000 evra. Pristigla rešenja odnose se na zaključke koje je usvojila Vlada u martu 2016. godine, prema kojima se lokalnim samoupravama preporučuje da se sa korisnicima državnog poljoprivrednog zemljišta koji se prijave do 1. maja sklopi vansudsko poravnanje, uz prosečnu cenu zakupa.
 

 Greškom obračunati ogromni računi za njive u Kikindi - © Pixabay

Umesto rešenja prema kojem bi izmirili obaveze na osnovu najavljene prosečne cene zakupa, tačnije 191,4 evra po hektaru, proteklih dana na adrese kikindskih poljoprivrednika stigla su rešenja po kojima korišćenje državnih parcela treba da plate gotovo 1.100 evra po hektaru. To je izazvalo pravi revolt ratara i stočara.

Iako su prošle godine, poštujući preporuku i instrukcije, kikindski poljoprivrednici u predviđenom roku prijavili parcele i zatražili vansudsko poravnanje, sve ovo vreme od gradskih vlasti i nadležnih službi nisu dobili dodatna obaveštenja.

Predmeti očigledno nisu na vreme prosleđeni, pa su i oni poljoprivrednici koji su prijavili površine izjednačeni sa takozvanim uzurpatorima državnog zemljišta. Nesporazum koji je nastao, što zbog kašnjenja samog postupka licitacije, što zbog izbora novog sastava gradske Komisije, ne sme i neće biti razlog zbog kojeg bi trpeli poljoprivrednici – kažu u kikindskoj gradskoj vlasti.

Resorni član Gradskog veća u Kikindi, Imre Kabok, kaže da od strane lokalne samouprave nije napravljena razlika i da se radi na tome da se greška otkloni.

Kako je najavljeno, predstavnici kikindske gradske vlasti obratiće se Ministarstvu i tražiti saglasnost da pristigla rešenja budu stavljena van snage.

Više o ovoj temi pročitajte na sajtu RTV-a

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica