Forumi o ruralnom razvoju u 10 opština u BiH

Forumi o ruralnom razvoju u 10 opština u BiH

Tokom prošle nedelje na području BiH održala su se još dva foruma pod nazivom „Naše oranice bez granice“. Na njima je bilo reči o perspektivama razvoja poljoprivrede u toj zemlji i pripremama bosanskih i hercegovačkih poljoprivrednika za EU integracije. U Brčkom se forum održao u četvrtak, 02. februara, a u Bijeljini dan kasnije, 3. februara.
 

Predavanja u Bosni i Hercegovini - ©Agromedia 


S ciljem da se razviju ruralna područja i unapredi domaća poljoprivreda
, a u okviru projekta koji realizuje delegacija EU u BiH, forumi se organizuju u 10 gradova širom te države.

Kakvo je stanje zadrugarstva u Srbiji?

U Brčkom je jedan od predavača bio Melvin Ausin, predstavnik EU delegacije, koji je istakao da EU želi da pomogne bosanskim poljoprivrednicima u procesu ispunjavanja neophodnih standarda, ali da u tome moraju da ih podrže i domaće vlasti.
 

Zaključak na svakom od ovih foruma bio je da bi i bosanski poljoprivredinci, baš kao i srpski, trebalo da se udružuju i bolje organizuju ukoliko žele da što pre postanu konkurentni na tržištu Evropske unije.

U Bijeljini je šef delegacije EU u BiH, ambasador Lars-Gunar Vigemark, istakao da je veoma važno da se u okviru ovakvih projekata utvrdi kakvi su kapaciteti poljoprivrednika u BiH, ali i njihove mogućnosti da budu konkurentni na tržištu EU kako bi mogle da se formiraju odgovarajuće strategije za razvoj.

Zemljoradnička zadruga Azanja – nekada i danas!


Posetioci ovih foruma mogli su da čuju i kakva su iskustva poljoprivrednika iz regiona i to od bivšeg savetnika hrvatskog ministra poljoprivrede, Miroslava Božića, od predstavnika Privredne komore Srbije, Aleksandra Bogunovića, i od predsednika Nezavisne asocijacije poljoprivrednika iz Srbije, Jovice Jakšića.
 

Predavanja u Bosni i Hercegovini - ©Agromedia 

Takođe, poljoprivrednici koji su odlučili da svojim prisustvom učestvuju u realizaciji ovog projekta mogli su i da se konsultuju i zatraže savet od nekoliko stručnjaka za ekonomski i ruralni razvoj, od profesora sa Poljoprivrednih fakulteta u BiH i stručnjaka za razne oblasti poljoprivrede, kao što je intenzivna proizvodnja kabaste hrane za mlečne krave.


Zaključak na svakom od ovih foruma bio je da bi i bosanski poljoprivrednici, baš kao i srpski, trebalo da se udružuju i bolje organizuju ukoliko žele da što pre postanu konkurentni na tržištu Evropske unije.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica