Dualno obrazovanje poljoprivrednika od velike važnosti

Dualno obrazovanje poljoprivrednika od velike važnosti

Za stvaranje i oblikovanje stručnih kadrova od velike važnosti je dualno obrazovanje u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, složili su se učesnici sastanka koji je održan prošle nedelje u Privrednoj komori Srbije (PKV).

Dualno obrazovanje poljoprivrednka od velike važnosti - © Pixabay 

Okrugli sto na temu „Dualno obrazovanje u sektoru poljoprivrede i prehrambenoj industriji – izazovi i mogućnosti“, u organizaciji Privredne komore Vojvodine (PKV), Privredne komore Srbije (PKS), Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, AD „Dnevnik-Poljoprivrednik“ i Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) održan je u petak, 26. maja 2017. godine u PKV.

PKV je inicirala današnji skup i povezala sve relevantne činioce koji zajedničkim snagama mogu da utiču na unapređenje školskog sistema. Danas su tu i predstavnici relevantnih institucija, ali i direktori srednjih škola i privrednici. Svi mi zajedno imamo obavezu i mogućnost da poboljšamo sistem obrazovanja. Na taj način unapređuje se, kako školstvo, tako i privredni ambijent na teritoriji cele Republike Srbije. Dualno obrazovanje doprineće oblikovanju stručnih kadrova koji su potrebni tržištu“, rekao je predsednik PKV Boško Vučurević.

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, prati situaciju u vezi sa uvođenjem dualnog obrazovanja u srednje škole i u potpunosti podržava ovaj proces“, rekao je na današnjem skupu potpredsednik Pokrajinske vlade i sekretar resornog sekretarijata, Mihalj Njilaš.

Dualno obrazovanje poljoprivrednka od velike važnosti - © Pixabay 

Kada su u pitanju srednje stručne škole na teritoriji AP Vojvodine, u tekućoj školskoj godini obrazuje se 336 učenika po dualnom, odnosno kooperativnom modelu obrazovanja, i to u pet stručnih škola (u Pećincima, Novom Sadu, Subotici i Sremskoj Mitrovici), za tri obrazovna profila (bravar-zavarivač, električar i industrijski mehaničar). Već za narednu školsku godinu, u 25 škola na teritoriji AP Vojvodine planirano je uvođenje 24 nova obrazovna profila u osam područja rada po dualnom modelu“, rekao je Njilaš.

Direktorka Sektora za edukacije u PKS Mirjana Kovačević istakla je da je saradnja privrede i obrazovnog sektora izuzetno važna kako bi se kadrovi obrazovali u skladu sa potrebama razvoja privrede.


Cilj je da se već tokom formalnog obrazovanja steknu funkcionalna, praktična i primenljiva znanja i razviju veštine koje bi im omogućile da se odmah po završetku školovanja, u što kraćem vremenskom periodu, uključe u realni proces rada, da praktično već tokom školovanja nauče da primenjuju teoretsko znanje koje stiču i da možda po završetku školovanja i sami osnivaju sopstvene biznise“, istakla je Mirjana Kovačević.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo podržava uvođenje dualnog obrazovanja“, rekao je Mladen Petković, pomoćnik resornog sekretara. „Kroz konkurs pomoći poljoprivrednim školama, Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo stopostotno finansira nabavku opreme koja im je neophodna za školovanje.“

Dualno obrazovanje poljoprivrednka od velike važnosti - © Pixabay


Začetak dualnog obrazovanja možemo videti upravo u poljoprivrednim školama, jer one kroz praktičnu nastavu obučavaju učenike za rad u poljoprivredi u svim smerovima, u zavisnosti od obrazovnih profila u njima i Sekretarijat to apsolutno podržava. Novim zakonom o dualnom obrazovanju praktična nastava proširiće se i na privredne subjekte na teritoriji AP Vojvodine, u onim smerovima za koje privreda iskaže potrebu“, rekao je Petković.

Da poljoprivredne škole kod nas već odavno imaju neki vid dualnog obrazovanja, potvrdio je Milan Gajić, direktor Poljoprivredne škole sa domom učenika „Valjevo“ koji je kazao da se to uglavnom ogleda kroz izvođenje vežbi i praktične nastave na imanjima i radionicama školske ekonomije, kao i na radionicama za praktičnu obuku učenika poljoprivredne, prehrambene i veterinarske struke. Pomenuo je da škole sklapaju ugovore sa privrednim subjektima iz onih struka za koje škola ne može da obezbedi praksu, kao što su pekar, mesar, mlekar, veterinarski tehničar.


Bitno je istaći da se sa tim privrednim subjektima ne sklapaju ugovori za zapošljavanje učenika nakon završene srednje škole, ali ti učenici svakako odmah i ostaju u tim preduzećima, ili ogromna većina njih. Neretko je da poslodavci daju i određene nadoknade u trećem i četvrtom razredu onim učenicima koje žele da zadrže u svom privrednom subjektu“, rekao je Gajić.

Sekretar ZSV, mr Jelena Nestorov Bizonj, istakla je da ZSV ima interes da se uključi u sistem dualnog obrazovanja kada su u pitanju prakse učenika u zemljoradničkim zadrugama.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica