Dogovor malinara i Nedimovića o formiranju radne grupe

Dogovor malinara i Nedimovića o formiranju radne grupe

Na sastanku ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislava Nedimovića, sa proizvođačima i otkupljivačima maline danas, 15. marta 2017. godine, dogovoreno je da se formira radna grupa u cilju pronalaženja dugoročnih rešenja za pitanja proizvodnje i plasmana tog voća.
 

Malinari i Nedimović dogovorili formiranje Radne grupe - © Ministarstvo poljoprivrede

Glavni zadatak radne grupe je da se napravi strategija koja bi dala odgovore na svaki scenario koji se može dogoditi u budućnosti. U tom smislu, razgovaralo se o Strategiji upravljanja tržištem, prodajom i izvozom maline, ali i dobitima i rizicima svih činilaca u sektoru malinarstva. Takođe, jedan od zadataka je i da se utvrde tačne količine malina, kako u delu zasada, godišnjeg roda, tako i u pogledu eventualnih zaliha.

Prioritet radne grupe je i rešavanje pitanja sadnog materijala radi podizanja kvaliteta, kao i prevencije od norovirusa koji je prepreka nesmetanom izvozu i dugoročnom pozicioniranju na međunarodnom tržištu.
 

Srbija izvezla 12.000 tona maline za dva meseca

Na sastanku, kome su prisustvovali i predstavnici pomenutih ministarstava i Instituta, dogovoreno je i da se učine dodatni napori na otvaranju novih tržišta gde bi se plasirale kako zalihe, tako i dodatne količine malina pristiglih usled uvećanja površina pod zasadima maline i drugog bobičastog voća.

Radnu grupu, čije se osnivanje očekuje u najskorijem vremenu, činiće predstavnici proizvođača, otkupljivača, Instituta za voćarstvo iz Čačka, kao i ministarstava poljoprivrede, trgovine, privrede i finansija (u delu Uprave carina).

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica