Dobili dozvolu: Mesna industrija Tenis zakupiće 2.420 hektara zemlje

Dobili dozvolu: Mesna industrija Tenis zakupiće 2.420 hektara zemlje

Nemačka mesna industrija Klemens Tenis dobila je dozvolu od lokalne samouprave grada Zrenjanina da uzme u zakup 2.420 hektara državnog obradivog zemljišta. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kazao je da je komisija u Zrenjaninu odobrila zakup, ali da tu odluku treba da verifikuje i Skupština grada.

Mesna industrija Tenis zakupila 2.420 hektara državnog zemljišta - © Agromedia

“Tenis jeste konkurisao za zakup državnog zemljišta u Zrenjaninu i tamošnja komisija mu je pozitivno odgovorila. Ipak, njihova odluka treba da prođe i Skupštinu grada koja mora to da verifikuje”, rekao je Nedimović za “Blic”.

List navodi da je zakup zemljišta samo jedan od pet zahteva poznatog nemačkog investitora, koliko ih je podneo, kako bi došao do 10.000 hektara srpskog obradivog zemljišta koje mu je potrebno da bi uzgajao svinje i klaničnu industriju, za šta je planirao da uloži 300 miliona evra.

Kako se navodi, zakup prvih hektara su znak da su ova ulaganja izvesna, odnosno da nije odustao od investicija u Srbiji, a ukoliko mu se bude odobrilo sve što je tražio izvesno je da će ući u najvećih pet zemljoposednika.

Izvesno je i to da će Tenis u ataru grada Zrenjanina na dodeljenih 2.420 hektara udariti kamen temeljac za svoju prvu farmu svinja u Srbiji.

Izvor: B92

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica