Do lakšeg upravljanja zemljištem uz informacione tehnologije

Do lakšeg upravljanja zemljištem uz informacione tehnologije

Uvođenje Geografskog informacionog sistema (GIS) biće težak, ali neizbežan proces. On će omogućiti informacionim tehnologijama da postanu deo upravljanja državnim poljoprivrednim zemljištem.

Poljoprivredno zemljište - © Agromedia

Na Građevinskom fakultetu održan je informativni sastanak za gradonačelnike i predsednike opština jedinica lokalne samouprave. Cilj ovog sastanka, kome je prisustvovao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, bio je njihovo upoznavanje sa mogućnostima i funkcionalnostima ovog informacionog sistema.

Geografski informacioni sistem ima za cilj da pojednostavi davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu. Na taj način Uprava za poljoprivredno zemljište i sve jedinice lokalne samouprave biće u mogućnosti da efikasnije i jednostavnije obavljaju poslove planiranja i korišćenja državnog poljoprivrednog zemljišta.

 

3 najkorisnije poljoprivredne aplikacije na srpskom jeziku

Ambasador Nemačke u Srbiji, Aksel Ditman, rekao je da poljoprivreda igra veliku ulogu u Srbiji i da njegova država, u okviru nemačke razvojne pomoći, tesno sarađuje sa Vladom Srbije i lokalnim samoupravama i to sa ciljem efikasnijeg korišćenja poljoprivrednog zemljišta.

Ovaj sistem, kaže nemački ambasador, sa jedne strane povećava transparentnost, dok sa druge omogućava efikasnije upravljanje i korišćenje poljoprivrednog zemljišta. To je dobro za same poljoprivrednike, za lokalne samouprave, ali i za Srbiju, jer se povećava proizvodnja i efikasnost u poljoprivredi, navodi Ditman.

Projekat „Unapređenje upravljanja zemljištem na lokalnom nivou u Republici Srbiji“ realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ). Projekat traje tri godine i ima budžet od tri miliona evra koji obezbeđuje Ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica