Crna Gora: Zbog pesticida vraćeno više od 40 tona voća i povrća

Crna Gora: Zbog pesticida vraćeno više od 40 tona voća i povrća

Sa graničnih prelaza u Crnoj Gori vraćeno je više od 40 tona limuna, lubenica, breskvi i paprika u kojima je utvrđeno prisustvo mnogo većih količina pesticida od dozvoljenih. Koncentracija štetnih materija u limunu bila je16 puta veća od dozvoljene.

Voće i povrće - © Pixabay 

Od 7. juna do danas Uprava za bezbednost hrane i fitosanitarne poslove sprečila je stavljanje na tržište 12 nebezbednih pošiljaka raznih vrsta hrane (povrće, voće, hrana za decu, hrana za životinje, sokovi, začini).

Koncentracija pesticida u limunu bila je čak 16 puta veća od dozvoljene, u paprikama devet, a u lubenici duplo više. Osim ovih namirnica, vraćeni su i dečja hrana, sokovi i hrana za životinje. Države iz kojih su poslati kamioni sa proizvodima punim pesticida su obaveštene u skladu sa principima međunarodne trgovine.

Osim na prelazima, kontrola je pojačana i na domaćem tržištu. Uzimaće se slučajni uzorci u marketima, na pijacama, u objektima u kojima se prodaje brza hrana.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedomović rekao je za “Novosti” da među voćem i povrćem koje je Crna Gora vratila zemljama odakle je uvezeno, nema proizvoda iz Srbije.

Izvor: Večernje novosti

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica