Cilj je povećati podsticajna sredstva u narednoj godini

Cilj je povećati podsticajna sredstva u narednoj godini

Željko Radošević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predstavio je dragačevskim poljoprivrednicima pogodnosti koje donose državni podsticaji.

Dodela sredstava - © Pixabay

Radošević ističe da je prepoznat značaj subvencionih mera, jer u odnosu na prošlogodišnjih 760 zahteva, ove godine na adresu ministarstva stigao je čak 1271 zahtev.

 „Raduje me što mladi pronalze svoj interes da ostanu na selu i da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Država kroz konkretne podsticaje želi da im pruži podršku i priliku, da što je moguće lakše otpočnu svoj biznis na selu. Ova godina bila je uspešna jer smo imali dobre rezultate u proizvodnji kukuruza, suncokreta, soje i šećerne repe, ali svakako nas čeka jedna borba za što više sredstava za 2019 godinu, kako bi stvorili još bolje uslove za naše poljoprivrednike. Više sredstava daće nam priliku da možda kreiramo neke nove mere, da što snažnije podržimo naše poljoprivrednike jer oni to zaslužuju. Ove godine počeli smo po prvi put da koristimo sredstva predpristupnih fondova EU, imamo 20 ugovora i to je jak mehanizam kroz koje ćemo moći dodatno pomoći našu poljoprivredu“, izjavio je Radošević prilikom poseste dragečevskom selu Puhovo.

Dodeljeno 175 miliona evra bespovratnih sredstava

Predsednica opštine Lučani, Vesna Stambolić kaže da su u razgovoru sa državnim sekretarom lokalni poljoprivrednici dobili veoma bitne informacije o svim merama subvencija za koje mogu da konkurišu i koje su im potrebne.  

„Poljoprivrednici  za svaku nedoumicu i za sve što nisu znali, mogu  doći na šaltere opštinske uprave i zatražiti pomoć kako u smislu informacija tako i u popunjavanju formulara, koji su potrebni za konkurisanje za podsticajna sredstva. Svima apsolutno stojimo na raspolaganju. Raduje me ono što će se Minisatarstvo poljoprivrede boriti za veću količinu novca koji će biti stavljen na raspolaganje, kako bi se pružila što veća podrška onima koji su odlučila da ostanu i rade na selu“, istakla je Vesna Stambolić.

Izvor: Glas zapadne Srbije

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica