Cene hrane u Srbiji nastavljaju da RASTU

Cene hrane u Srbiji nastavljaju da RASTU

Cene u Srbiji rastu iz dana u dan. Zabeležene su visoke cene žitarica, pšenice, kukuruza ali i mesa, mleka, šećera i ulja. Nažalost, to nije sve, zabeležen je i porast cene goriva. Iz tog razloga inflacija je u porastu u odnosu na januar 2020.

Novac - ©Canva

Inflacija u Srbiji je porasla u januaru 2022. godine za 0,8 odsto u odnosu na decembar, dok je u poređenju sa istim mesecom prošle godine zabeležila rast od 8,2 procenta, objavio je Republički zavod za statistiku. Potrošačke cene su u celoj 2021. godini, u proseku, povećane za četiri odsto u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Tanjug.

Prema statističkim podacima, u januaru su na mesečnom nivou najviše poskupeli rekreacija i kultura, za 1,6 odsto, zatim hrana i bezalkoholna pića 1,4 odsto, oprema za stan i tekuće održavanje 1,1 odsto i transport za jedan procenat.

Cene u kategorijama stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva, zdravlje, restorani i hoteli porasle su za po 0,4 odsto, a alkoholna pića, duvan i komunikacije za po 0,1 odsto.

Pad cena zabeležen je u grupama odeća i obuća za 0,5 procenata, i obrazovanje za 0,1 odsto. Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

U evrozoni međugodišnja inflacija u decembru dostigla je pet odsto što je najviše od kada postoji evro, poslednjih 20 godina. Međutim, ono što razlikuje EU, posebno zemlje evrozone i Srbije jeste različita potrošačka korpa, pa i efekat inflacije. Naime, u potrošačkoj korpi evrozone hrana i piće učestvuju sa 21,7 odsto, a u Srbiji 31,4 odsto. Kada se dodaju alkoholno piće i duvan, skoro 40 odsto prosečne potrošačke korpe odlazi na ove proizvode.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica