Dva najperspektivnija sektora Srbije, IT i poljoprivreda

Dva najperspektivnija sektora Srbije, IT i poljoprivreda

Institut BioSens iz Novog Sada osvojio je prvo mesto u Evropi u okviru jednog od najprestižnijih poziva Evropske komisije Horizont 2020 – Timing, namenjenog stvaranju Evropskih centara izvrsnosti u naučnim istraživanjima, njihovoj primeni i stvaranju inovacija, a koji će obezbediti kompetitivnu poziciju država u globalnom lancu vrednosti i strateški ih uključiti na put inovativnog rasta Evrope.
 

BioSens osvojio prvo mesto za primenu naprednih tehnologija u poljoprivredi - © BioSens

U konkurenciji od skoro 200 projekata iz cele Evrope, u kojima su učestvovale najjače evropske naučno-istraživačke institucije kao što su Univerziteti iz Oksforda i Kembridža, Instituti Maks Plank, Fraunhofer i drugi, kroz više faza takmičenja koje su se odvijale u poslednje dve godine, projekat ANTARES srpskog BioSensa osvojio je ubedljivo prvo mesto, ispred svih EU zemalja, i to kao jedini finansirani projekat van EU.
 

3 najkorisnije poljoprivredne aplikacije na srpskom jeziku

Sa budžetom od čak 28 miliona evra, od čega 14 miliona predstavljaju bespovratna sredstva EU, a 14 miliona nacionalno sufinansiranje obezbeđeno od strane Vlade Republike Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ANTARES ima za cilj da razvije BioSens u Evropski centar izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede.

Kroz sinergijski razvoj dva najperspektivnija sektora Srbije, IT i poljoprivrede, ANTARES se fokusira na razvoj održive poljoprivrede kao najznačajnijeg segmenta domaće industrije, transfer inovacija iz istraživanja u privredu i ubrzan ekonomski razvoj zemlje.
 

BioSens osvojio prvo mesto za primenu naprednih tehnologija u poljoprivredi - © BioSens

Investicija EU namenjena je jačanju ljudskih resursa Instituta, zapošljavanju novih vrhunskih eksperata i prenos znanja iz vodećih evropskih institucija, dok se nacionalna investicija odnosi na jačanje naučno-istraživačke infrastrukture Instituta – izgradnju nove zgrade i nabavku najsavremenije opreme. Uz otvaranje oko 150 novih radnih mesta u nauci, zadržaće se najbolji mladi stručnjaci u zemlji i privući će se najbolji istraživači iz inostranstva.
 

5 najboljih aplikacija za modernog poljoprivrednika


Kroz poseban program podrške malim i srednjim preduzećima za povezivanje domaćeg IT sektora i poljoprivrede, ANTARES će promovisati Srbiju kao centralnu tačku istraživanja i inovacija celog regiona, a BioSens kao jedan od vodećih evropskih naučno-istraživačkih instituta posvećen savremenim primenjenim i tržišno orijentisanim istraživanjima u oblasti poljoprivrede i hrane.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica