Zašto je paprika skupa?

Zašto je paprika skupa?

I pored lošeg kvaliteta, nestašica drži cenu paprike visokom.

Paparika na kvantašu © Matija Jovanović 

Veletržnica Beograd, popularni Kvantaš, jutros je bio pun robe. Ponuda voća i povrća je dobra, ali je primetna razlika u kvalitetu. Glavni uzrok, i to je vidljivo golim okom, je odsustvo adekvatnog skladištenja i činjenica da prodaja slabo ide pa roba stoji i gubi kvalitet.

Obim prodaje je mali, a kupaca skoro da nije uopšte bilo, doduše treba uzeti u obzir da je radni dan.

U razgovoru sa prodavcima saznali smo da je promet generalno slab, a naročito promet paprike. Zaposleni u Veletržnici Beograd koji je želeo da ostane anoniman ističe: “Prodaja je slaba jer su cene velike, uglavnom dolaze preprodavci da kupe, a i ljudi su izgubili naviku da kupuju na veliko. Mada, pored ovakvih cena, pre ću da kupim meso. Najjeftiniji karfiol je 150 dinara. Pa ko će to da kupi? Ja ove godine neću praviti zimnicu“.

Cena paprike babure i šilje kod različitih prodavaca se kretala od 50 pa do 200 dinara, i zavisila je isključivo od kvaliteta. Mnogi koji su spustili cenu ispod 100 dinara učinili su to zbog toga što im roba već dugo stoji i lošeg je kvaliteta.

Kupaca skoro da nema © Matija Jovanović

Proizvođači se žale na bolesti i loše seme

Na pitanje zašto su cene toliko visoke jedan od prodavaca nam je rekao: “Zato što nema robe, pri kraju su zalihe. Zbog toga onaj ko donese svežu robu stavi i visoku cenu. Ovo je loša godina, nije bila kao prošla i pretprošla, to je uzrok nestašice“.

I na drugom štandu prodavačica ističe da je nestašica glavni uzrok. “Nema paprike. Bila je neka bolest u zemlji i seme nije bilo dobro, tako kažu proizvođači. One koje su trebale da rode duplo više, rodile su duplo manje. Zato je cena otišla gore. Prošle godine je bilo roda i bilo je jeftinije. Ova paprika koju ja prodajem je iz Leskovca, tamo je isto skupa. Od 120 dinara naviše“. 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica