Bespovratna sredstva za osnivanje složenih zadruga 60 miliona dinara

Bespovratna sredstva za osnivanje složenih zadruga 60 miliona dinara

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić obišao je novoformiranu zadrugu Profortun u Kisaču, u koju je država uložila bespovratna sredstva u iznosu od 6 miliona dinara. Sredstva su iskorišćena za kupovinu opreme za bavljenjem intezivnim voćarstvom.

Ilustracija: Proizvodnja voća - © Pixabay

Zadruga je formirana prošle godine i čini je 8 mladih zadrugara, bespovratna sredstva iskorišćena su za kupovinu opreme.

Ministar je izjavio da je ulaganje u voćarstvo u Srbiji isplativo, jer tri hektara pod zasadom trešnje, jabuka ili kruške, omogućava pristojan porodični život.

Govoreći o složenim zadrugama, Krkobabić je rekao da će se od ove godine krenuti sa tim, što podrazumeva da se više zadruga koja imaju respektabilnu količinu voća objedine u jednu, u okviru koje bi bila viša faza prerade, na primer u sokove i džemove.

Za ovu godinu za zadruge je opredeljeno 825 miliona dinara, što je četiri puta više nego prošle godine, napomenuo je on i dodao da će država za novoformirane zadruge dati do sedam miliona dinara, za postojeće do 15 miliona dinara, a za složene do 60 miliona dinara nepovratnih sredstava.

Direktor zadruge u Kisaču Martina Jurik navela je da zadruga ima osam zadrugara i oko 15 kooperanata, kao i da su svi mladi i perspektivni, starosti do 30 godina. Pod jabukom je 14 hektara zasada, osam hekatara su trešnje i pet hektara su jagode, istakla je Jurik i dodala da im je podrška države veoma značajna, jer ne bi mogli da pruže uslugu koju sada pružaju.

Izvor:  eKapija


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica