Evropski agro-sektor sve više se prilagođava promenama u potrošačkim navikama i tržišnim pritiscima – od klimatskih izazova do geopolitičkih tenzija i oscilacija u trgovinskim politikama velikih igrača poput SAD i Kine. Cilj je jasan: diversifikovati izvore prihoda, smanjiti zavisnost od uvoza i ojačati sopstvenu proizvodnju, posebno u segmentima poput žitarica, uljarica, povrća i mesa – proizvoda koji se u velikoj meri uzgajaju i u Srbiji.

Novi izveštaj Evropske komisije za leto 2025. o kratkoročnim tendencijama tržišta pruža detaljan uvid u aktuelna kretanja u sektoru ratarskih, specijalizovanih i stočarskih kultura.
Možda vas zanima
Ratarske kulture: Više žitarica i uljarica, stabilni troškovi
Uprkos geopolitičkoj nestabilnosti i usporenom ekonomskom rastu, predviđa se rast proizvodnje žitarica u EU za 4,1% u sezoni 2025/26, uz pad uvoza za 19% i rast izvoza za 26%. Proizvodnja uljarica, pre svega suncokreta i uljane repice, beleži rast od 12%, što dodatno doprinosi porastu proizvodnje biljnih ulja za 6%. Ove kulture imaju veliki potencijal i za srpski izvoz, jer odgovaraju na rastuće potrebe EU tržišta.
Proizvodnja belog šećera je prošle sezone porasla za 6,5%, ali se za 2025/26 očekuje pad od oko 8%, što bi moglo otvoriti prostor za dodatni uvoz.
Klimatske promene i poljoprivreda: EU pozvana da OSIGURA proizvođače!
Specijalizovane kulture: Povratak maslinovog ulja, ali pad vina, jabuka i paradajza
Cene maslinovog ulja u EU značajno su pale do juna 2025. godine, što odražava oporavak proizvodnje od 37%. Proizvodnja vina u EU u sezoni 2024/25 mogla bi da padne na najniži nivo u poslednjih 20 godina, što će uticati na izvoz, dok domaća potrošnja nastavlja da opada.
Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, očekuje se pad proizvodnje jabuka u EU za 4%, što će održati visoke cene, dok bi proizvodnja bresaka i nektarina mogla da opadne za 5,8%, uzrokujući rekordni uvoz.
Proizvodnja paradajza u EU očekuje se da opadne za 2,6%, naročito kod paradajza za preradu, dok će proizvodnja svežeg paradajza ostati stabilna, ali ispod višegodišnjeg proseka.

Stočarstvo: Stabilna proizvodnja mleka i živine, pritisak na govedinu i ovčije meso
Mlečna industrija u EU ostaje stabilna zahvaljujući dobrim uslovima za ispašu i stabilnoj potražnji, dok se očekuje blag rast u proizvodnji sira. Ipak, jaka konkurencija na globalnom tržištu ograničava izvoz.
Cene goveđeg mesa ostaju visoke, ali se očekuje pad proizvodnje usled smanjenja stočnog fonda. To može smanjiti izvoz, dok će se uvoz verovatno povećati. Proizvodnja svinjetine ostaje stabilna, dok se proizvodnja živinskog mesa očekivano povećava za 1,8%, prateći rastuću potražnju.
S druge strane, proizvodnja ovčijeg i kozjeg mesa beleži pad od 2%, uz manji izvoz i veći uvoz, što dodatno potvrđuje potrebu za većom regionalnom samodovoljnošću.
Evropsko tržište, i pored izazova, ostaje otporno, ali i sve otvorenije za pametno pozicionirane uvoze. Srbija, sa svojim poljoprivrednim potencijalom – naročito u proizvodnji žitarica, voća, uljarica i stočarskih proizvoda – ima priliku da ojača prisustvo na EU tržištu, posebno ako se proizvodnja prilagodi standardima i tržišnim potrebama Unije.
U isto vreme, ovo je poziv domaćim proizvođačima da osluškuju potrošače i prilagode se trendovima održive i funkcionalne poljoprivrede.
Izvor: European Kommission/Agriculture and rural development



 
                                     
    
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                         
                         
                         
                         
                         
                     
                     
                     
                     
                    
Komentari