Aprilska anketa #3: Koju sortu šljive vi uzgajate?

Aprilska anketa #3: Koju sortu šljive vi uzgajate?

Proizvodnja šljive, uz odgovarajuće uslove i dobro planiranje, može biti veoma unosan posao. Pri planiranju proizvodnje i sadnje voćnjaka treba razmotriti više faktora koji bitno utiču na funcionalnost i troškove.

Da bi zasad bio isplativ mora se obratiti pažnja na izbor parcele, klimatske uslove, pripremu zemljišta, đubrenje, izbor sadnog materijala i sortiment, mogućnost navodnjavanja i mnoge druge faktore.

Bili smo radoznali i želeli da saznamo koju sortu šljive najčešće uzgajate. Postavili smo vam ovo pitanje, i nabrojali sedam sorti šljiva za koje smo pretpostavili da su najrasprostranjenije.

Na ovo pitanje odgovorila su 76 posetilaca našeg sajta.

Čačanska rodna sorta osvojila je najviše glasova, ukupno 33.33% od ispitanih odabralo je ovu sortu.

Ipak, po broju glasova ni drugo, a ni treće mesto ne nalaze se daleko od pobedničke sorte. Na drugom mestu je Čačanska lepotica, sorta koju uzgaja 24% ispitanih. Iza nje se nalazi sorta Stenli, koju je odabralo 22.67%.

Iza vodećih sorti nalazi se Požegača sa sedam osvojenih glasova, Timočanka koju su odabrala četiri učesnika ankete, Italijanka sa 3 osvojena glasa i sorta Prezident sa jednim osvojenim glasom.

Ukoliko ste razmišljali o uzgoju neke od ovih sorti podsećamo vas da se najbolji tereni za podizanje ove voćarske kulture nalaze iznad 300 metara nadmorske visine, i da terene sa nadmorskom visinom ispod 100 metara treba izbegavati, pogotovo u kotlinama gde je izmrzavanje šljive gotovo izvesno.


Nadamo se da će vaš uzgoj biti uspešan! Potražite još informacija i saveta na već poznatom mestu – agromedia.rs.

Za one sa malo skromnijim iskustvom preporučujemo i YouTube kanal pošto se mnogo video instrukcija upravo pravi kako bi prvi koraci u baštovanstvu i voćarstvu bili jednostavni, zanimljivi i inspiracija da u tome što duže ostanete.

Na našem sajtu nedeljno pitanje u okviru ankete objavljuje se početkom svake nedelje, i tiče se različitih tema iz poljoprivrede.


Podelite svoje mišljenje na zadatu temu, iznesite svoj stav!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica