Sačuvajte ukuse leta: Zamrznite voće i sveže začinsko bilje u kockicama leda!

Sačuvajte ukuse leta: Zamrznite voće i sveže začinsko bilje u kockicama leda!

Jedna od najlepših stvari tokom leta jeste uživanje u svežem voću i začinskom bilju iz sopstvene bašte ili sa lokalne pijace. Ali ponekad ne uspemo da sve to potrošimo na vreme. Umesto da bacate viškove, iskoristite ih pametno – zamrznite ih u kockice leda!

Voće i začinsko bilje

Zamrzavanje voća u kockicama može učiniti običnu vodu osvežavajućom i zabavnom, dok se bilje može zamrznuti u vodi ili maslinovom ulju i koristiti kasnije u napicima, supama, prilikom dinstanja i još mnogo toga!

Trikovi iskusnih baštovana: Kako brzo da osušite origano i druge začinske biljke

Zamrzavanje začinskog bilja

  1. Izaberite bilje koje želite da zamrznete. Operite ga i ostavite da se osuši na vazduhu ili ga pažljivo obrišite kuhinjskom krpom.

  2. Kada se osuši, skinite listiće sa stabljike i krupnije listove sitno naseckajte. Što ih sitnije iseckate, više će ih stati u kalup za led.

  3. Napunite kalupe za led začinskim biljem. Možete kombinovati više vrsta u jednoj kockici ili svaku sortu staviti posebno. Silikonski kalupi ili oni sa zabavnim oblicima olakšavaju vađenje leda. Možete koristiti i kalupe za mafine.

  4. Ako planirate da začinsko bilje koristite za vodu, napitke ili lagane supe – nalijte vodu. Ako ga koristite za jače supe, čorbe ili prženje mesa i povrća – koristite maslinovo ulje.

  5. Stavite kalupe u zamrzivač na oko dva sata ili dok se potpuno ne zamrznu. Tako pripremljene kockice možete čuvati u zamrzivaču i do 12 meseci.


  6. Kad god poželite, izvadite kockicu i uživajte!

Voće i začinsko bilje

Zamrzavanje voća

  1. Izaberite voće koje želite da zamrznete. Operite ga i ostavite da se osuši na vazduhu ili ga obrišite krpom.


  2. Naseckajte voće na sitne komade – tako ćete lakše popuniti kalup za led.

  3. Napunite kalupe iseckanim voćem. Možete kombinovati različite vrste ili svaku posebno staviti u svoju kockicu. Silikonski kalupi ili oni sa oblicima biće vam od pomoći, kao i kalupi za mafine.


  4. Prelijte voće vodom i stavite kalup u zamrzivač.

  5. Nakon dva sata, kada se voda zaledi, kockice su spremne. Mogu se čuvati i do godinu dana.

  6. Dodajte ih u običnu ili gaziranu vodu, koktele, bokale s pićem i razne osvežavajuće napitke!

Ove šarene, mirisne kockice nisu samo praktične, već i estetski lepe. Jeste li ih već probali?

Izvor: Vasafitness

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica