Čekajući Klemensa Tenisa, nemačkog kralja mesa

Čekajući Klemensa Tenisa, nemačkog kralja mesa

Portal Agromedia 12. novembra ove godine preneo je kratku informaciju da je nemačka mesna industrija Tenis ponovo pomerila na godinu dana dolazak u Srbiju. Ovogo puta, za razliku od radnije pominjanih uzroka nedolaska Klemensa Tenisa, najvećeg uzgajivača i prerađivača svinjskog mesa u Nemačkoj, ali i u Evropi, razlog je Afrička kuga svinja koja vlada u okruženju. Tako su pojedine vojvođanske opštine i ove godine zemljište namenjeno Tenisu dale u zakup vojvođanskim poljoprivrednicima.

Svinja - © Pixabay

Priča, bolje reći svojevrsna saga o dolasku Klemensa Tenisa, vlasnika nemačkog giganta u oblasti uzgoja svinja i prerade svinjskog mesa, kao i kontroverze koje su je pratile, započela je sredinom 2015. godine kada je otvorena rasprava o novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, koji je i usvojen krajem te godine.

Za novi zakon vojvođanska udruženja i deo stručne javnosti su tvrdili da najdirektnije priprema teren za investicije nemačkog giganta i dovođenje vojvođanskih uzgajivača svinja u krajnje podređenu poziciju.

Svinjarstvo: Evo kako do sigurne zarade

Istine radi, u aprilu 2015. godine potpisan je Memorandum o razumevanju koji su potpisali tadašnji ministar privrede Željko Sertić i predstavnik Tenisa Danijel Notbrok, što je u delu javnosti, naročito vojvođanskim paorima, ulivalo slutnju u favorizovanje stranog kupca-investitora.

Dok su Vlada, Klemens Tenis i biznismeni tvrdili da će pomenuta investicija preporoditi srpsku poljoprivredu i doneti ogroman novac u budžet, vojvođanski poljoprivrednici i naši ugledni agroekonomisti su bili decidirani u stavu da bi dolazak Tenisa doneo više štete nego koristi.

Najava “posla veka” u oblasti poljoprivrede

Trista miliona evra u narednih pet godina, obuka srpskih kadrova i mnogo svinja – to je srž obećanja koja su na konferenciji za štampu 23. februara 2016. godine dali tadašnji premijer Aleksandar Vučić i Klemens Tenis, vlasnik istoimenog nemačkog privrednog giganta. Nakon tog sastanka tadašnji premijer je najavio proizvodnju od 700 do 800 hiljada svinja u prvoj fazi, dok bi u narednih nekoliko godina brojka mogla dostići impozantnih četiri miliona.


Kako žive divlje svinje u domaćim uslovima

Tada je mnogo toga ostalo nedorečenog, jer dve strane nisu potpisale nikakav ugovor – nije bilo gotovih lokacija za farme. Istina, poručeno je da će se u junu poslovi ozvaničiti-formalizovati.

Do polovine sledeće godine (2017) na realizaciji “posla veka u srpskoj poljoprivredi”, kako je predstavljano javnosti, malo se šta bitno radilo. Stvari s mrtve tačke kreću u julu, bar se tako činilo,kada je gospodin Tenis dobio saglasnost od grada Zrenjanina za zakup 2.420 hektara državnog obradivog zemljišta koje će koristiti u narednih 30 godina. Doduše, takvu odluku je donela nadležna komisija, što je trebalo da potvrdi Skupština grada.


Krmača - © Pixabay

To je bio samo jedan od pet zahteva poznatog nemačkog investitora, koliko ih je podneo, kako bi došao do 10.000 hektara obradivog zemljišta, potrebnog za uzgoj svinja i klaničnu industriju, za šta je planirao, kako je obećao, da uloži 300 miliona evra.


Ovo je na indirektan način potvrdio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović krajem jula 2017. godine u izjavi za jedan dnevni list.

“Tenis jeste konkurisao za zakup dražavnog zemljišta i tamošnja komisija mu je pozitivno odgovorila. Ipak njihova odluka treba da prođe Skupštinu grada, koja mora to da verifikuje”, rekao je tada Nedimović.

Tenis opet nije došao

Od potpisivanja memoranduma 2015. godine do kraja 2017, za tri godine, Tenis nije počeo da gradi ni prvu od 20 planiranih farmi svinja u Srbiji, iako mu je u blizini Zrenjanina na 30 godina dato na korišćenje 2.420 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Sve u svemu, dolazak Tenisa u Srbiju traje predugo. Agroekonomski analitičar Milan Prostran pre godinu dana je izjavio:

“Prema prvim najavama bilo je da će kad stigne Tenis uzgajati pet miliona tovljenika. Onda se setim da Srbija, nekad Jugoslavija kroz istoriju nikad nije uzgajala više od 1,4 miliona. Zamislite pet miliona svinja samo u Banatu”, istakao je Prostran.

Čekajući da afrička kuga prođe

Od jula 2017. godine pa do nedavno o Tenisu se malo govorilo, čak i u štampi. Tek pre dva meseca, govoreći o investiciji nemačkog proizvođača mesa, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, kako je preneo Tanjug, je rekao da “nikakvi ugovori nisu potpisani, ali da odluke jesu donesene.

Tako dolazimo do podnaslova ove kolumne i vesti koju je 12. novembra preneo portal Agromedia da “Tenis ponovo odlaže dolazak u Srbiju. Razlog je afrička kuga svinja koja vlada zemljama okruženja”.

Prvi set pripao „TENISU“

A kad kuga prođe, stručnjaci i seljaci, malo u šali više u zbilji, kladili bi se na jedan od tri moguća ishoda cele ove sage s Tenisom. Najveći optimisti, a njih je najmanje, tvrde da će tradicionalno poslovni Nemac ispoštovati sve dogovore pretočene u Memorandum 2015. godine; drugi kažu da će definitivno odustati od dolaska u Srbiju.

Oni najoprezniji uveravaju sve ostale da će investicija nemačkog “kralja mesa” biti teška ne više od 100, umesto najavljenih 300 miliona evra, što znači da će umesto 25 otvoriti tri farme i eventualno jednu klanicu gde bi se, uz dobre subvencije, otvorilo 250 umesto obećanih 8.000 radnih mesta.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica