Aprilske padavine

Aprilske padavine

Početak aprila ove godine biće upamćen po nekoliko neočekivanih, raznovrsnih,  pa čak, kako je okarakterisano, i istorijskih padavina i „padova“. Pao je u ovom mesecu sneg kakav se, rekoše meteorolozi, ne pamti u poslednjih 150 godina. U drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori, pao je posle višedecenijske vladavine njen vezir Milo Đukanović.Do(pao) je zatvora i Dragan Vučićević, vlasnik i urednik dnevnog lista „Informer“. Posle zanimljivog performansa u Bačvanskoj ulici ispred zgrade Centralnog zatvora u Beogradu, saga je potrajala dva dana, jer je ipak platio od suda izrečenu novčanu kaznu za vređanje kolege Jugoslava Ćosića. Pale su još dve „klape“ protesta poljoprivrednika u sredu 5.aprila nezadovoljnih ratara u Bavaništu i dan kasnije proizvođača mleka iz Šumadije. I u jednom i drugom slučaju oni su blokirali nekoliko putnih pravaca i raskrsnica. Na kratko.

Kako su organizatori protesta objasnili to je bio samo štrajk upozorenja poljoprivrednika kojih je tokom prošle i ove godine bilo na desetine.Efekti svih su u potpunosti isti i glase: ništa od takozvane „pune“podrške. Sve se dodaje na kašičicu, od danas do sutra. Građani jedino ne treba da strahuju od pada cena, jer one stabilno rastu i ni na kraj pemeti im nije, da makar malo, posrnu.

2.

Inače tokom jedne nedavne TV sesije o situaciji u domaćem agraru, od učesnika, pre svih predsednika nekoliko udruženja poljoprivrednika, čuli smo više zanimljivih zapažanja, ocena i konstatacija. Pažnju je skrenula, „saterana“ u ćošak od strane proizvođača mleka aktuelna ministarka, koja je kazala kako je brojna nerešena pitanja i probleme u tom, ali i ostalim sektorima ostavio predhodni ministar koji je bio „ufoteljen“ više od šest godina.

Nisu to nikakvi vidljivi tragovi i otisci u aprilskom snegu, već naša retorika, praksa i filozofija, neko to zove i veština, da se za sva nerešena pitanja ili izostanak sopstvene invetivnosti okrivi neko drugi. Najbolje je da su to politički protivnici, dok je posebno poželjno, da se prozovu oni koji više nisu na vlasti ili su u penziji.

Međutim, poruke sa pomenute TV debate su da  problem poljoprivrede, koja je sistemski uništavana preko 30 godina, jedino mogu rešiti masovni i radikalni protesti, što su po svemu sudeći dobro čuli i u resornom Mnistarstvu, vladi i drugim mestima, pa su brzo reagovali.Kako je preneo Tanjug, Vlada Srbije donela je odluku o otkupu za robne rezerve 50.000 tona merkantilne pšenice od fizičkih lica. Tačnije, svako registrovano poljoprivredno gazdinstvo moći će da proda 100 tona ove ratarske kulture koja je zapala u probleme posle prošlogodišnje zabrane izvoza.

U međuvremenu je raspisan javni poziv za davanje po hektaru 9.000 dinara, dok je stočarima, odnosno proizvođačima mleka,prvenstveno onim malim za koje je predhodno prognozirano da im se bliži kraj,poručeno da je za njih počela nova era blagostanja. Da bi uz planirane, doduše neprecizne, subvencije i podršku trebali da udvostruče broj grla na svojim farmama i da on u proseku bude 10 krava.

3.

Ipak, značajan broj poljoprivrednika nije reagovao na ovaj najnoviji „paket“ smatrajući da agraru ne trebaju jednokratne infuzije, već strategija srednjoročnog i dugoročnog sistemskog planiranja i podrške. Najmanje na pet do 10 godina uz dupliranje iznosa agrarnog budzeta čime bi se ovoj privrednoj grani dao istinski vetar u leđa kao i šansa za održivo poslovanje i konkurentnost kako na tržištima u regionu tako i Evropi i svetu.


Oni kažu da na tu temu očekuju da uskoro razgovaraju sa predsednikom države, kojem će pred drugu kuću, odnosno zgradu Predsedništva u Beogradu, doći dan pre Uskrsa da iskažu nezadovoljstvo. Ministarka sumnja u dobre namere određenog broja poljoprivrednih udruženja, smatrajući da oni, najverovatnije, to čine iz političkih ili nekih sličnih pobuda?!

4.

Tragove tek treba da ostavi i ispiše Jakov Milatović, novi predsednik Crne Gore.On je  odmah od udvoričkih i sličnih medija „oblepljen“ sa svim mogućim epitetima i pričom kako ga je i sami Bog doveo na čelo države.Nesporno je da je u pitanju političar, a sada i državnik, sa izvanrednom biografijom, preporukama, i što je najbitnije, evropskim entuzijazmom i savremenim demokratskim ambicijama da nama komšijsku i bratsku, po svojim performansama Antičku državu, učini još bajkovitijom i značajnijom u regionu.


Međutim, odmah se prisetim pređašnjih izbora na kojima je u prvi plan došao sadašnji predsednik privremene vlade Dritan Abazović iz Ure.Odjekivalo je tada brdovitim Balkanom: “Svako ima svoga Dritana“, hoteći da se poruči da svi priželjkuju nove ljude, promene i ideje koje vode u bolje sutra.Dritan je o kej, ali u većini tih zemalja ostali su i dalje „stari“ kadrovi, čak i oni koji maštaju da prevaziđu Mila u dužini „vedrenja i oblačenja“.

I još nešto kada smo kod mladog Jakova iz Crne Gore ,mediji su se sa posebnom pažnjom interesovali za njegovu imovinu sa kojom će ući u maju mesecu u predsedničku fotelju sa mandatom od pet godina.Rekao im je sve do detalja i za skromnu ušteđevinu, dva stana, plac, odnosno livadu, ali i o svojim diplomama, znanju i veštinama.Posebno naglašavajući veštinu da se suzdrži od svake pohlepe i koristoljublja.


5.

Ovo je prilika da podsetim da su uvek u drugom planu imovinske karte, ponašanja i gestovi takozvanih „običnih“ ljudi. Mislim na one koji nisu u aktuelnom javnom prostoru,već marljivo rade i stvaraju u delatnostima koje najbolje poznaju i vole. Tako smo nedavno u „Kvadraturi kruga“ Branka Stankovića, mogli da vidimo i čujemo diplomiranog agronoma u penziji Ivanku Obućinu)76) koja je veliki deo  svog radnog veka provela kao rukovodilac u nekoliko banatskih zadruga.

Ona i danas, sa pozamašnim bremenom godina, u rodnim Melencima sama obrađuje 200  jutara zemlje i na taj način pomaže da farma njenog sina sa preko 200 grla krupne stoke uspešno funkcioniše. Pored toga što joj je dan kratak, objasnila je, da je jedan od bitnih eliksira dugovečnosti i zdravlja upravo u radu.

Inače, Ivanka je još jednim gestom, sa kojim ne želi da se hvali, iznenadila mnoge komšije, prijatelje, deo javnosti ali i lokalne funkcionere. Naime, kada je napustila direktorsko mesto da bi pomogla sinu i život nastavila u selu vratila je stan dobijen od države.Ovaj primer ne navodim zbog mlađanog Jakova i drugih visokih funkcionera, niti zbog podsećanja na svojevremenu komitetsku preporuku:“Imaš kuću, vrati stan“, već zbog činjenice da dolazak na neku funkciju ne pretpostavlja bogaćenje i pohlepu. Primer iz srpskog agrara, odnosno Ivanke Obućine o tome najbolje govori. To je, baš dobra prilika, gde se političari mogu ugledati na poljoprivrednike. Nije ovo nikakav aforizam?!

6.

Da se još jednom vratimo na aprilske padavine, odnosno sneg i one druge.Bez obzira što se sneg u većem delu zemlje otopio i dalje ostaje velika zabrinutost i strah kod domaćih voćara od mrazeva koji su predhodili i ponovili se u danima posle snežnih padavina.Na udaru su kažu stručnjaci ponajviše kajsije, trešnje, višnje pa i neki zasadi sa jabukama. Posebno su zabrinuti malinari čiji zasadi su na višim nadmorskim visinama, jer vlažni sneg može da ostavi teže posledice na nežne lastare tih biljaka.

Početkom aprila stigla je i vest o kastigovanju domaćih živinara, odnosno proizvođača kokošjih jaja.Zbog neispunjavanja standarda, kada je u pitanju veličina kaveza u kojima se drže nosilje, zabranjen je izvoz u zemlje EU, i što je nerazumljivo, čak i transport jaja iz Srbije preko teritorije tih zemalja.

Vlasnici ovdašnjih farmi čije koke nemaju „hotelski“ komfor od 750, već 550 santimerata kažu da ih ta zabrana neće previše pogoditi, jer je njihova proizvodnja tempirana za domaće i okolna regionalna tržišta. Međutim, i dodaju da će učini sve da što pre ispoštuju navedeni standard Evropske komisije koja brine o dobrobiti domaćih životinja i živine.

Padanja, posrtanja i stalna podizanja su krug u kojem se kreće i okreće domaća poljoprivreda. Naravno, to nije posledica zakona gravitacije, već društvenog, političkog, ekonomskog, sociološkog, medijskog  pa i kulturološkog statusa, poštovanja, razumevanja i podržavanja proizvođača hrane. Ako se takvo stanje ne promeni možemo lako, što nije samo moja procena, od izvoznika postati zavisni uvoznik poljoprivrednih proizvoda. To će zasigurno biti velika ekonomska šteta, ali mnogo veća bruka. Za sve!!!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica