Čuju se uskršnja zvona – Hristos vaskrse!

Čuju se uskršnja zvona – Hristos vaskrse!

Crkvena zvona širom naše zemlje jutros su najavila jedan od najvećih hrišćanskih praznika – Uskrs. Na današnji dan slavi se vaskrsenje Isusa Hrista i njegov dar večnog života svim ljudima na zemlji, još od vremena Adama i Eve.

Uskršnji zec - freepic.com

Na Uskrs ne zaboravite osmeh!

Za ovaj praznik takođe se vezuju i mnogobrojni lepi običaji u našem narodu. Pre svega, kada na Uskrs ustanete iz kreveta, obucite najsvečanije odelo i najlepšu haljinu. Ne zaboravite osmeh, sve vaše brige i problemi mogu da sačekaju da prođe praznik.

Uskršnja jaja - freepic.com

Stari zaboravljeni uskršnji običaji

Mnogi uskršnji običaji u našoj zemlji su zaboravljeni ili su zamrli u vreme komunizma, kada se ovaj praznik u nekim domovima nije ni slavio. Nekada se, na primer, u predelima centralne Srbije uskršnja liturgija obavljala u prirodi. Za vreme njenog trajanja jeli su se pupoljci leske ili glogovog lista.

U južnoj i istočnoj Srbiji, s druge strane, potapali su se listovi zdravca i komadi pogače u vino, koje se zatim služilo za vreme ručka. Takođe, u nekim krajevima se preskakala i sekira na pragu kuće i istovremeno su se izgovarale želje i molitve za sreću i napredak doma i ukućana. Uz to, jaje „čuvarkuća“ zakopavalo se u poljima kako bi čuvalo useve od suše, grada i drugih vremenskih nepogoda.

Najlepši uskršnji običaji

Ipak, oni najlepši uskršnji običaji i verovanja sačuvani su u našem narodu sve do danas. Svakako, najradosniji i najzanimljiviji od svih je darivanje ukrašenim i farbanim jajima koja su domaćice pripremale prethodnih dana.

Uskršnja jaja - freepic.com

Ova jaja su simbol sreće i novog rođenja i zato se razmenjuju kada idete u goste i to za svakog ukućanina po jedno jaje.

Na kraju, ne zaboravite da je Vaskrs pre svega praznik kada se treba družiti sa najbližima, sa porodicom, prijateljima i komšijama. Današnji ručak okupiće u porodičnim domovima sve ukućane, čak i neke koji su zbog ovog praznika došli iz drugih zemalja i dalekih kontinenata.


Uskršnje jaje - ©Agromedia

Uz to, ima i onih koji potpuno neočekivano mogu da vas iznenade jer ovih dana ljudi zaboravljaju na sve obaveze, razmirice i prepuštaju se slavlju, veselju i druženju.

Zato postavite vaš sto danas tako da odiše prolećnim bojama, šarenilom i uskršnjim motivima. Pripremite najlepše tanjire, buket svežeg cveća, najfinije salvete i ohladite najbolje vino. Neka vam korpica sa uskršnjim jajima stalno bude na stolu i, naravno, sačuvajte najjače jaje za sebe. Očekuju vas mnogobrojne borbe sve dok se korpica potpuno ne isprazni.


Hristos vaskrse!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica