Ove bolesti su "nevidljive", ali one sigurno ubijaju vaš zasad kupina!

Ove bolesti su "nevidljive", ali one sigurno ubijaju vaš zasad kupina!

zasad kupine

 

Sveže kupine ubrane direktno iz kupinjaka u vašoj bašti su ukusna letnja poslastica. Kupine mogu imati krute grane ili duge, gipke grančice kojima je potreban nosač za podršku. Kupine su dvogodišnje biljke, prve godine izrastaju, dok je druga plodna. Ovo je uobičajena dinamika ”života” ove voćke, ali nekoliko gljivičnih bolesti kupine može izazvati neočekivano izumiranje biljaka kupine.

Antraknoza

Elsinoe spp. gljivice uzrokuju antraknozu na zasadima kupina. Na lišću se razvijaju žute mrlje s crvenkasto-ljubičastim ivicama, a kako listovi rastu, iz mrlja ispadaju delovi. Na granama se formiraju svetlosmeđe mrlje sa ljubičastim ivicama i šire se sve dok stabljike ne ispucaju i odumru. Gljivice žive u granama i šire se do novog rasta u proleće. Uklonite i uništite zaraženi biljni materijal čim se pojave simptomi. Biljke u stanju mirovanja isprskajte mešavinom bakar-sulfata, kreča i vode pre nego što počne novi rast na proleće.

Zasadima kupine pogoduju topliji krajevi

Leptosphaeria coniothirium

Gljiva Leptosphaeria coniothirium inficira grane kupine i izaziva ih da se suše i postanu smeđe ili crne. Propali listovi i plodovi ostaju na zaraženim granama. Gljiva prezimi u zaraženim granama, a vetar širi spore. Uklonite i uništite zaražene grane tokom suvog vremena kako biste sprečili širenje spora vodenim kapljicama. Pazite da ne povredite zdrave grane kako ne bi došlo do širenja infekcije sa oštećenih delova.

Purpurna pegavost kupine

Gljiva Septocyta ruborum izaziva ljubičaste mrlje na granama kupine. Nepravilne, tamnozelene lezije formiraju se na granama biljke i postaju ljubičaste ili braon s crvenim ivicama. U teškim slučajevima lezije opasuju grane, koji potom venu. Kapljicama vode gljiva se širi sa zaraženih na zdrave biljka. Da biste sprečili širenje ove bolesti kupine, izbegavajte prekomerno zalivanje, podrezujte stabljike kupine kako biste omogućili dobru cirkulaciju i uklonili osušene grane nakon berbe. Prskajte fungicidom na bazi bakra u proleće i posle berbe.

Trulež korena

Trulež korena biljke kupine uzrokovan je gljivicom Armillaria spp. koja dovodi do toga da grane biljke venu i umiru. Zaraženi koren sadrži nizove razgranatih delova koji rastu kroz tlo i lako mogu da zaraze zdrave korene biljaka u blizini. Kruna korena i glavni koren zaraženih biljaka imaju beličaste ili krem gljivične izrasline ispod kore. Ne postoji lek za truljenje korena uzrokovanog gljivom Armillaria, ali možete usporiti napredak ove bolesti kupine uklanjanjem i uništavanjem zaraženih delova biljke i korena.

Uvenuće kupine

Gljiva Verticillium dahliae uzrokuje da lišće biljke kupine požuti, osuši se i otpadne. Infekcija počinje u dnu grane i pomera se prema gore. Grane na kojima plod sazri mogu postati plavkasto-crni i uvenuti tokom leta. Gljiva živi u zemlji, pa je savet da ne sadite kupinu na mestu gde su uzgajane druge osetljive biljke. Da biste sprečili da se zasad zarazi, sterilišite površinu na kojoj se vrši sadnja kupine solarizacijom zemljišta.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica