Kako se gaji evropska maslina: Simbol mira, plodnosti i izobilja

Kako se gaji evropska maslina: Simbol mira, plodnosti i izobilja

Kako se neguje evropska maslina: Simbol mira, plodnosti i izobilja - © Pixabay

Evropska maslina je vrtna biljka, čiji se plodovi koriste u ishrani. Poznato je da se na Mediteranu nalaze čitavi zasadi pod ovom biljkom, od čijih se plodova tradicionalno dobija ulje, ali se može dobiti i kvalitetno maslinovo drvo.

U novije vreme, sve više ljudi u Evropi želi da gaji maslinu u vrtu. Maslina je pre svega oranžerijski tip biljke, koja svojim autentičnim stablom, ali i srebrnim listovima daje mediteransku notu svakom vrtu. Oranžeri je saksijski način gajenja u kome biljke mogu preko leta da se iznesu napolje, ali se tokom zime unose u zatvoreni prostor, odnosno hladnu staklaru, koja se zove oranžerija.

Starije masline, čije je stablo debelo, mogu se gajiti u vrtu, ali zahtevaju da se oko njih napravi zimovnik. Reč je o zvonastoj konstrukciji koja se pravi od toplih materijala koji propuštaju svetlost, te biljka dobija zaštitu kojom se čuva temperatura.

Kako se neguje evropska maslina: Simbol mira, plodnosti i izobilja - © Pixabay

Maslina je izuzetno jaka i otporna biljka. Ipak, mora se voditi računa o prezimljavanju, jer nije otporna na niske temperature. Zato je pravljenje konstrukcije, odnosno zimovnika obavezno. Ukoliko se desi da zima ošteti njene grane i listove ne treba brinuti jer će se regenerisati. Čak i posle velikih požara maslina je uspevala da se povrati.

Insekti mogu biti problem svake sezone. Cikade i štitaste vaši, ali i grinje često pronađu maslinu i nanose štetu na biljci. Simptomi se mogu primetiti, kao što su lepljivost listova, smanjenje porasta, opadanje liski. Ipak, preventiva je najbolja opcija, te se mogu koristiti insekticidi Amon i Fobos u maju, julu i septembru.

Ukoliko se javi oštećenje ne treba se previše brinuti, maslina je vrlo regenerativna, pa se zelena masa lako obnovi.

Prihrana bi trebala biti redovna i izbalansirana, a ovime se postiže bogatstvo lisne mase. Mogu se koristiti Wuksal super ili NPK đubrivo 20:20:20 u aprilu, maju i julu. Takođe, bilo bi dobro maslinu preventivno tretirati fungicidima, pkao što su Fostonik i Teatar ili Mankogal i Antrakol u aprilu, maju, julu, septembru i novembru.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica