KAKO da uzgajate JAGODE u svom domu – SLAST na dohvat ruke!

KAKO da uzgajate JAGODE u svom domu – SLAST na dohvat ruke!

Jedan sunčani kuhinjski prozor u vašoj kući ili stanu biće savršeno mesto za uzgajanje slasne jagode. Jagode se mogu uspešno uzgajati u zatvorenom prostoru, pod uslovom da biljkama date toplotu i svetlost koja im je potrebna za napredovanje.

Gajenje jagoda u kućnim uslovima

Slatki i zdravi plodovi u kućnim uslovima

Jagode se mogu uspešno uzgajati u zatvorenom prostoru, pod uslovom da biljkama date toplotu i svetlost koja im je potrebna za napredovanje.

Uzgajanje jagoda u zatvorenom prostoru, osim što je zabavno, znači da ćete se potencijalno sladiti njenim ukusnim plodovima tokom većeg dela godine. Dok prozor okrenut prema jugu, sunčana soba ili zatvoreni prednji trem mogu da obezbede svetlost tokom leta, verovatno će vam trebati neko veštačko svetlo kako biste biljkama dali neophodnu količinu svetlosti koja im je potrebna tokom zimskih meseci.

Ako naučite da uzgajate jagode, sigurno ćete moći da uzgajate i mnoge druge vrste voće i povrća, ukusnijeg i sočnijeg od bilo kog kupljenog u prodavnici. Uzgajanje nije bez svojim poteškoća, ali je nagrada za to mnogo značajnija od izazova.

Jagode se i inače uglavnom uzgajaju u zatvorenom prostoru, plastenicima ili politunelima, jer uzgajivači mogu da iskoriste toplo i zaštićeno okruženje koje ovakva okruženja omogućavaju.

Ovo MORATE znati kada kupujete MANJI PLASTENIK

Gajenje jagoda u zatvorenom prostoru

Uzgajati jagode u zatvorenom prostoru u kući nije bez izazova, ali je moguće ako biljkama pružite uslove koji pogoduju njihovom rastu. To znači da su količina toplote i svetlosti ključna stvar. Biljke treba da smestite negde gde će im na raspolaganju biti od 6 do 8 sati direktne sunčeve svetlosti svakog dana, ili od 12 do 16 sati veštačkog svetla ako koristite svetla za uzgoj kako biste dodali svetlost. Sunčana soba okrenuta prema jugu, zastakljena terasa ili sunčana prozorska daska mogu im pružiti dovoljno sunčeve svetlosti, iako će možda biti teško postići adekvatnu količinu svetlosti tokom zimskih meseci.


Prednosti i mane uzgajanja u zatvorenom prostoru

Stručnjaci savetuju da je istraživanje u cilju „dobrog razumevanja potreba vaših biljaka“ od vitalnog značaja kada pokušavate da uzgajate biljke u zatvorenom prostoru.

Prednost uzgoja jagoda u zatvorenom prostoru znači da imate sveže voće bez pesticida tokom cele godine, kao i bolju kontrolu okoline i njene temperature, nivoa vlažnosti i izloženosti svetlosti.

Sa druge strane, postoje i ozbiljni izazovi i nedostaci u uzgoju jagoda u zatvorenom prostoru. Tu se pre svega misli na troškove, napor pri sadnji i održavanju, kao i ograničeni prinosi.


Permakultura – spoj baštovanstva i dizajna

Takođe, moraćete da investirate u svetlost za biljke, odgovarajući medijum/opremu za uzgoj i sadnice ili drugi sistem za uzgoj. Kada jednom posadite vašu zatvorenu baštu, i dalje ćete morati redovno da dolivate vodu i dodajete hranljive materije za biljke. Cvetove je takođe potrebno ručno oprašiti da bi se voće zasadilo. Pored toga, ako ne investirate u visokokvalitetno postavljanje, prinosi su verovatno ograničeni u poređenju sa biljkama koje se uzgajaju na otvorenom.


Gajenje jagoda u zatvorenom prostoru

Kako uzgajati jagode u kućnim uslovima?

Kada sadite jagode za gajenje u zatvorenom prostoru, možete ih uzgajati iz semena, iz lozica postojećih biljaka jagoda ili koristiti mlade biljke kupljene u prodavnici.

Biljke jagode se često kupuju sa golim korenom kod prodavaca na malo u proleće i mogu se odmah posaditi i dati plodove u prvoj sezoni. Biljke uzgojene iz semena ili lozica neće dati plod do druge godine. Obavezno izaberite sorte jagoda koje su pogodne za uzgoj u saksijama i žardinjerama.

1. Izaberite veliku saksiju ili žardinjeru za uzgoj u zatvorenom prostoru, idealno širine i dubine oko 30 cm. Najbolji načini uzgoja jagoda u zatvorenom prostoru su korištenje visećih posuda, saksija ili hidroponskih pametnih bašti.

Hidroponika – odlike, prednosti i nedostaci

2. Pobrinite se da izabrana posuda ima dobre rupe za drenažu. Ako koristite saksije u zatvorenom prostoru, ne zaboravite da ispod nje postavite podmetač kako bi zadržao sav višak vode koji izlazi iz drenažnih rupa.

3. Napunite posudu zemljom koja je bogata organskim materijama. Jagode više vole rastresiti kompost za saksije koji će zadržati vodu i dobro ocediti višak. Dodajte šaku đubriva sa sporim oslobađanjem u saksiju.

4. Posadite ne više od tri biljke u posudu od 30 cm ili viseću saksiju. Uverite se da je svaka biljka postavljena tako da joj je krunica tik iznad površine tla.

5. Dobro zalijte posudu. Jagode vole vlažnu zemlju, ali ne da budu u vlažnom kompostu, pa redovno proveravajte kada treba zalivati biljke. Zemlja u saksiji će se sušiti brže od tla na otvorenom.

6. Stavite posudu na mesto koje dobija najmanje 6 do8 sati direktne sunčeve svetlosti svakog dana. Svetlost se može dopuniti veštačkim osvetljenjem kao što su neonska ili halogena svetla. Ako se koriste svetla za uzgoj, ona moraju da obezbede ravnomerno širenje svetlosti po biljkama, pa razmislite o rotiranju biljaka svakih nekoliko dana kako biste im pružili ravnomerno izlaganje prirodnom i veštačkom svetlu.

7. Za biljke koje se uzgajaju u saksiji važno je znati kada treba prihraniti jagode. Uz osnovno đubrivo u vreme sadnje, svakih nekoliko nedelja prihranite biljke i tečnim đubrivom. Kada se pojave prvi cvetovi, jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje koristite đubrivo sa visokim sadržajem kalijuma, kao što je ono koje se koristi za paradajz.

Gajenje jagoda u saksiji

Bilo koja sorta jagoda može da raste u zatvorenom prostoru, pod uslovom da joj obezbedite prave uslove. Postoji mnogo vrsta jagoda i biljke dolaze u varijantama koje rađaju u kontinuitetu, koje daju plodove više puta tokom sezone, koje rađaju u junu (daju glavni rod u junu i drugi u ranu jesen).

Dnevno neutralne sorte jagoda najbolje su za gajenje u zatvorenom prostoru. Dnevno neutralne jagode su pogodnije za uzgoj u zatvorenom prostoru jer njihovo plodonošenje nije uslovljeno dnevnom svetlošću. Pod uslovom da je temperatura između 4.5 i 32℃ i da ima dovoljno vode i hranljivih materija za biljku, one će dati plod.

One daju voće tokom vegetacije, a ne u određeno doba godine. Takođe, ne daju ni približno toliko lozica kao klasične junske jagode. Popularne dnevno neutralne sorte uključuju Siskejp (Seascape), Tristar, Albion i Tribjut (Tribute). Biljke alpske jagode (Fragaria vesca) su još jedna dobra opcija za uzgoj u zatvorenom prostoru.

Možemo li da gajimo jagode u zatvorenom prostoru tokom cele godine

Jagode je moguće uzgajati u zatvorenom prostoru tokom cele godine, ali tokom zimske sezone potrebni su dodatni uslovi. Presudni faktor je omogućiti biljkama dovoljno toplote i svetlosti tokom cele godine. Dnevno neutralne jagode će dati plod sve dok je temperatura između 5 i 32℃.

Bilo kojoj sadnici jagode biće potrebno 6 do 8 sati direktne sunčeve svetlosti svakog dana ili 12 do 16 sati veštačkog svetla. Tokom zimskih meseci, moguće je uzgajati jagode pod uslovom da im obezbedite toplotu i navedene sate svetlosti, a to će najčešće biti uz korišćenje svetla za uzgoj tokom hladnijih i tamnijih meseci.

Saveti za gajenje začinskog bilja u saksijama

Kako oprašivati jagode u zatvorenom prostoru

Kada uzgajate jagode u zatvorenom prostoru, verovatno ćete morati ručno da oprašite biljke da biste dobili plod. To možete da uradite četkicom za slikanje, nežno gladeći prašnike čekinjama i četkajući od spoljašnje strane cveta prema unutra – kako biste četkali polen sa prašnika ka žigu koji se nalazi u centru cveta. Preporučuje se ručno oprašivanje otvorenih cvetova svakih nekoliko dana.

Koliko često jagode koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru daju plodove

Ukoliko jagode uzgajate u zatvorenom prostoru, pravilnost plodova zavisiće od sorte jagoda koje uzgajate i zdravlja biljaka. Stalnorađajuće sorte daju više plodova tokom sezone, a sorte koje rađaju u junu donose plodove u junu i na jesen. Dnevno neutralne jagode po pravilu daju dosta plodova tokom cele godine.

Svako plodonošenje zavisiće od toga da li biljke dobijaju pravu količinu vode, a takođe i prihranu koje će im dati esencijalne hranljive materije za proizvodnju voća i cveća.

Uzgoj jagoda u zatvorenom prostoru nije bez izazova, ali predstavlja sjajno rešenje za sve koji nemaju otvoreni prostor za baštu. Na ovaj način, svako da može da uzgaja ukusne jagode u kući tokom cele godine. Iako je potrebno vreme i određena ulaganja za sađenje i održavanje biljaka, uzgoj jagoda kod kuće može biti veoma koristan hobi.

Izvor: Homes & Gardens

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica