MIRISNA I LEKOVITA BILJKA – Bagrem rešenje za ženske probleme!

MIRISNA I LEKOVITA BILJKA – Bagrem rešenje za ženske probleme!

Bagrem je drvenasta biljka i, verovali ili ne, u daljnjem je srodstvu s graškom. Iako spolja nemaju nikakvih sličnosti, ipak pripadaju istoj familiji. Poput svih drugih Fabacea i bagrem ima sposobnost da koristi određene bakterije za vezivanje azota iz vazduha koji kasnije ostavlja u zemljištu ili upotrebljava za sopstveni razvoj.

Drvo bagrema je robusno, može da poraste i do 30 metara, najčešće do desetak, tvrdo i dugovečno, ima dubok koren čije se žile horizontalno probijaju kroz zemlju na veću razdaljinu, na njima se formiraju izdanci i za kratko vreme „pošumi“ veću površinu. Generalno, bagrem je i parkovsko drvo, podnosi i siromašna i sušna zemljišta što ga ubraja u drveće budućnosti.

Bagremovo drvo je teško, tvrdo i posebno stabilno, cenjeno u industriji nameštaja. Ali, od njega se prave i stepenice, oblažu brodovi, pločice za terase jer je otporan na vlagu, sunce, zimu…U prirodi je otporan na parazite i štetočine, a živi u proseku tridesetak godina. Ovo drvo je i medonosna i lekovita biljka.

U prosečnim godinama, sredina maja je vreme kada se valja pripremiti za berbu bagrema. Ne treba se plašiti pčela, a ko je alergičan na ubod, u “berbu” treba da ide u večernjim satima, kada pčele odu na spavanje.

Poreklo bagrema

Bagrem je listopadno drvo, poreklom iz Amerike, koje je u Evropu doneo baštovan francuskog dvora Žan Robin, po kome je i dobio ime. U Srbiji je dosta rasprostranjen, raste kao samoniklo drvo po rubovima šuma, a zbog brzog rasta koristi se za pošumljavanje goleti. Osim što je dobra paša za pčele koje od njegovog polena pripremaju kvalitetan, čak i u svetu cenjen med, njegovi cvetovi su i lekoviti pa bi valjalo da se potrudimo da ih naberemo, osušimo i sačuvamo za kasnije. A sakupljaju se i drugi njegovi delovi.

U lekovite svrhe upotrebljava se mladi list, cvet bagrema i plod, ređe mlada kora, jer je starija jako otrovna. Cvet bagrema predstavlja izvor vitamina C (40mg/100g), a sadrži i smolu, tanine, eterično ulje, mnoge flavonoide, i druga jedinjenja. U sakupljanju kore treba biti veoma obazriv jer starija sadrži i otrovne belančevine fasin, robin i benzoaldehid. Semenke su takođe korisne, sadrže oko 38 odsto belančevina, trinaest miligrama masnog ulja, vlakna, ugljene hidrate, ivitamine A, B 1, B 2, B 6, kao i minerale magnezijum (Mg), fosfor (P), gvožđe (Fe), cink (Zn), kalijum ( K), natrijum ( Na), kalcijum (Ca). Sveže mahune imaju 15 procenata proteina, 6 lipida, 22 odsto ugljenih hidrata.

Lekovita svojstva bagrema

Cvetovi se jedu sveži, samo svaki valja otvoriti jer su se unutra skrivaju neke bubice, kojima se on takođe sviđa. Možda niste znali da se oni, uvaljani u testo za pripremu palačinki, mogu i pržiti. Pa kada se pospu mlevenim orasima, cimetom i malo zsalade medom, e to je desert za bogove – takosu govorili naši stari.

Cvet bagrema se najčešće suši i to u senci i čuva u dobro zatvorenoj ambalaži, najbolje staklenoj tegli s poklopcem, jer brzo gubi aromu. Za ovu namenu bere se neposredno pre otvaranja, a uz njega beru se i sasvim mladi listovi. Medicinska primena bagrema ograničena je samo na cvet, jer se ostali delovi, naročito kora, smatraju otrovnim. Cvet bagrema koristi se :

  • Protiv prehlade i kašlja, za lečenje antivirusnih oboljenja, grčeva, kožnih bolesti, tegoba pri varenju.
  • Mahune s semenkama su dobar izvor belančevina, ugljenih hidrata i masnoća, a konzervisane sušenjem upotrebljavaju se kao povrće, seme skuvano može da se priprema kao pasulj, prženo je dobra zamena za kafu.
  • Čaj od bagrema ublažava reumatske bolove i zubobolju, pomaže kod migrene smanjuje povećano lučenje želudačne kiseline, koristi se u homeopatiji u terapiji migrene i neuralgije nerva lica, za smanjenje visoke temperature

Upotreba bagrema – lek za ženske probleme

Bagrem za naš organizam ima puno korisnih svojstava. Da ne nabrajamo, običnom čoveku ti nazivi su pomalo zastrašujući. Narodski rečeno, recepti zasnovani na bagremu koriste se za ublažavanje ili otklanjanje alergije na hranu, upale, bolove u stomaku i crevima i za stomačna krvarenja. A u davna vremena bio je poznat i kao lek kod ženskih bolesti.

Preparati s cvetovima bagrema mogu izlečiti prehladu, kašalj, a takođe normalizovati san i ublažiti nervnu napetost. Na Istoku postoji verovanje da, ako pomešate ulje kamelije, mošusa i bagrema u različitim proporcijama i koristite ga u ritualima, smeša cće vam doneti srecću, zaštititi vas od zlih duhova.

Otrovni delovi bagrema

Zbog toksičnosti robina, robitina, robinina, fazina, supstanci koje sadrže neki delovi bagrema, ne smeju se koristiti stara kora, zreo – stari list i sirove semenke jer mogu dovesti do trovanja. Simptomi trovanaj bagremom su: depresija, slabosti, širenja zenica, povraćanja, krvava dijareja, slabi puls, hladne ruke i noge, bledilo u licu.

Recepti tradicionalne medicine: lečenje belim bagremom

S obzirom da drvo sadrži mnogo lekovitih sastojaka koji čoveku mogu koristiti pronašli smo nekoliko recepata, po kojima se mogu pripremiti tinkture, čajevi…

Stari recept za pripremu tinkture za lečenje “ženskih bolesti” nekada su bili veoma popularni. Pa tako, za tinkturu protiv upala uro-genitalnog sistema treba uzeti 200 g suvog cveta staviti u teglu, doliti 500 ml votke i ostaviti dve nedelje da odstoji. Posle toga procediti u čistu flašu i koristiti. U zavisnosti od starosti, doziranje varira (devojke i starije žene – jedna kašičica, pola sata pre svakog obroka, mlade žene – jedna supena kašika).

Tinktura od belog bagrema

Tinktura za ublažavanje posledica zapaljenja materice: 500 g usitnjene mlade kore se pomeša s dve šolje vrele vode. Smeša treba da odstoji jedan sat. Pije se po pola šolje na pola sata pre svakog obroka.

Upala jajnika i mioma materice. Suve cvetove treba preliti čašom vrele vode i ostaviti 15 minuta da se prohladi. Koristi se tokom dve nedelje, po jedna šolja pre svakog obroka.

Čaj od belog bagrema

Ovaj čaj efikasno uklanja tegobe koje nastaju kod mnogih bolesti. Pa tako onaj za ublažavanje bolova od velikog kašlja priprema se tako što se osušeni cvetovi skuvaju u vodi ili mleku, prohlade, procede, doda malo meda i pije pre ručka. Postoji i univerzalni recept po kojem se i najčešeće priprema ovaj lekoviti napitak. Jednu čajnu-malu kašičicu suvih cvetova bagrema preliti sa 200 ml ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 20 minuta. Procediti i piti u toku dana. Maksimalna doza je tri puta dnevno po 200 ml čaja.

Beli bagrem protiv prehlade

Za lečenje prehlade belim bagremom koriste se osušene lattice, ne ceo cvet, se dodaju u čašu vrele vode, ostavi da odstoji, pet minuta, procedi, doda malo meda i pije toplo.

Čaj protiv upale jajnika

Osušene cvetove ubaciti u čašu ključale vode, poklopiti i pustiti da sesmeša “uparava” jedan sat i onda popiti. Svežu propremati i piti pre svakog obroka.

Bagrem je simbol besmrtnosti, koristi se za čuvanje moštiju svetaca, a procvetala bagremova grančica nadahnjuje pesnike i umetnike da stvaraju remek-dela svetske vrednosti, smiruje, jača, podstiče zdrav razum i bistri um.

Pohovani cvet bagrema

Za ovaj specijalitet je potrebno nabrati više cvasti-grozdova, u kojima se cvetovi još nisu otvorili i ostaviti ih nekoliko sati u vodi, ocediti i salvetom prosušiti. Svaki cvet se umoči u mešavinu kao za palačinke (mleko, jaja, so, brašno) i prži na vrelom ulju. Jednostavnije je kada se cvetovi odvoje od cvasti, ubace u smešu i od nje peku prave palačinke. Što je cvetova više palačinke su ukusnije. Ispečene se filuju mešavinom mlevenih oraha, cimeta i preko fila pokapaju s malo meda, urolaju i pospu prah šećerom.

Upotreba belog bagrema u aromaterapiji

Bagrem se koristi ne samo u medicini vecć i u aromaterapiji. Miris bagrema smiruje nervni sistem, pomaže u opuštanju, koordinira komunikaciju. Esencijalno ulje bagrema pomaže kod razdražljivost i nervnog naprezanja, ublažava depresiju, iscrpljenost, glavobolju i otklanja povišenu temperaturu. Sve što treba da uradite je da dodate jednu do dve kapi esencijalnog ulja u kreme ili losione ili udišete pare kroz mirisnu lampu.

Bagremov med

Mnogi potrošači tvrde da im bagremov med najviše prija, čak i oni koji imaju problema s želucem. Bagremov med ima mirisnu aromu cveća i nežan ukus. U tečnom obliku med od belog bagrema je providan, a kada postane šećerno-sladak dobija belu boju. Sastav meda uključuje fruktozu i glukozu, a pomaže u lečenju dijabetesa, gastritisa, čira i drugih bolesti. Mnogi lekari dijabetičarima preporučuju da uzimaju med od bagrema jer smanjuje upotrebu insulina. Bagremov med ne izaziva alergije i sadrži karoten i neke enzime.

Daje se čak i deci, jer blagotvorno deluje na varenje i zarastanje oštećene sluzokože. On reguliše krvni pritisak i blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem. Stoga, ako imate visok krvni pritisak, preporučljivo je da ga postepeno uključite u svoju ishranu. Dokazano je da se kod osoba s takvim problemima, koje dnevno konzumiraju po 50 grama bagremovog meda, u roku od dva meseca, poboljšava stanje organizma, nivo hemoglobina i sastav se vrća u normalu.

Bagremov med se koristi za poboljšanje vida. On smanjuje konjuktivitis a deluje tako što se od njega napravi tonik i blago se nanosi na oči u vidu kapi i obloga. Kod čireva, ekcema, neurodermatitisa, parodontalne bolesti i gingivitisa možete koristiti sledeći recept: nanesite med na rane ili čireve, on ubija bakterije i poboljšava protok krvi. Kod rinitisa, traheitisa, laringitisa i bronhitisa preporučuje se udisanje 30 procentnog vodenog rastvora meda. Najbolje je inhalirati se parom meda.

Negativne strane lečenja bagremom

Retke su biljke, pa i one najlekovitije, kod kojih ne postoje i kontraindikacije. Tako je i s bagremom. Ni jedan proizvod od njega ne bi valjalo da koriste mlade majke koje doje bebe, trudnice i osobe koje imaju velikih oproblema s digestivnim organima. Pored toga, zelene semenke bagrema kao i stara kora su otrovni i ne bi trebalo da se sakupljaju.

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti