
Pelin: Lekovita svojstva i gajenje
Kakva sve svojstva ima pelin i kako ga gajiti?
„Svi imamo visok pritisak u kući i redovno pijemo čaj od gloga. Obično ga berem u ovom dobu godine. Kad naberem, skuvam ga, procedim i vratim još malo na kuvanje. Šećer može da se doda ili ne i to je to“, kaže Borka.
Najpoznatije blagotvorno dejstvo gloga je upravo u normalizaciji krvnog pritiska, prokrvljenosti celog tela, jačanju mišića srca i smanjivanju mogućnosti infarkta. Bobice gloga sazrevaju u kasnijoj jeseni, a pokazatelj zrelosti je mekanost ploda koji je tada jestiv.
„Moji su stalno brali glog, čak su i po mrazu išli da beru. Bobice su lepe za jelo kada su zrele, kad ti ne kupe usta. Kad ugnjile, nabereš ih, izbaciš košticu i jedeš.“
Plodovi su bogati eteričnim uljima, saponinom, fruktozom, a sadrže i natrijum, kalcijum i soli fosforne kiseline. Pošto je berba i konzumiranje gloginja već porodična obaveza, kad se preselila iz Vojvodine u Šumadiju, Borka je na različitim mestima tražila i pronalazila ovu lekovitu biljku.
„Postoje posebna mesta gde idem i gde ih tražim, obično na granici sa drugim selom, obližnjem brdu, negde gde je zavučeno. Taj trn najčešće raste oko njiva i važno je samo da nije pored puta“, nagoveštava Borka.
Kad je u pitanju berba, potrebno je znati kada brati cvetove ili list gloga koji su takođe lekoviti. Cvetovi se beru u polucvatu između aprila i juna, a listovi se beru kada su jako mladi. Zatim se cvetovi i listovi suše na promaji i onda koriste. Osim toga što je glog dobar za umor i manjak energije, nesanicu, regulaciju holesterola, pa i za nervozu i kao sredstvo za smirenje, stariji su znali da je glog najbolji lek za malokrvnost.
„Moja majka je jako anemična. Nije mogla da se kreće i nije znala zašto joj pada nivo gvožđa u krvi. Kada je počela da bere i jede glog – preporodila se! Ako prestane duže vreme da ga uzima, ponovo joj se vrati anemija. Zato moja majka i tetka stalno beru i jedu ovu biljku“, objašnjava Borka.
Kako lekovita svojstva nemaju samo bobice gloga, već i listovi i cvetovi, tako glog ne mora samo sirov da se jede, ili pije u vidu čaja. Neretko se od gloga pravi sirup, sok, pa i džem.
„Ja sam uglavnom od crnog gloga pravila sok, a pojedini kuvaju džem koji je jedan od skupljih na tržištu“, završava Borka.
![]() |
Autor
Novinar Julijana El Omari
Diplomirani sam novinar, bavim se istraživanjem raznih tema iz oblasti stočarstva, ratarstva, voćarstva i agroekonomije. Težim da svako moje delo danas bude bolje od onog juče. |
Kakva sve svojstva ima pelin i kako ga gajiti?
Postoji mnogo biljaka za koje se veruje da ima lekovita svojstva i aktivno se koriste u narodnoj medici. Jedna takvih biljaka je Crni slez.
Pored toga što je odlična za čajeve i kao začin za ukusna jela pročitajte kako još možete da koristite ovu izuzetno zdravu i cenjenu biljku.
Kad god imate jaku glavobolju, najčešće odmah potežete za jakim lekovima. Međutim, postoje i prirodni preparati koji vam u tome mogu pomoći. Ovo su neki do njih.
Ukoliko niste znali šta se sve leči koprivom, pravo je vreme da saznate.