Fitopatogene gljive – Uzrok uvenuća sobnih biljaka

Fitopatogene gljive – Uzrok uvenuća sobnih biljaka

Sobnim biljkama često se poklanja više pažnje nego onim iz bašte. Uprkos tome, može se dogoditi da vaše biljke uvenu, a razlog tome mogu biti patogeni koji napadaju koren biljaka. 

Cveće u saksiji - © Pixabay

Izazivači bolesti

Prouzrokovači bolesti korena, prizemnog dela stabla i uvenuće izazivaju fitopatogene gljive iz roda:

  • Phythium spp;
  • Phytophtora spp;
  • Rhisoctonia spp;
  • Fusarium spp;
  • Verticilium spp.

Simptomi

Simptomi koje prouzrokuju ove gljive su različiti, zavisno od fenofaze u kojoj je ostvarena zaraza, mesta infekcije, odnosno biljnog organa i spoljašnjih uslova. Rasad i mlade biljke mogu biti zaražene u predelu korenovog vrata, koji nekrotira i obolele biljke poležu i brzo propadaju.

Pri zarazi korenovog vrata rasađenih biljaka uočava se mrka zona tkiva u prizemnom delu stabla. Zaražene biljke naglo venu i suše se. Mrka nekroza se javlja i na gornjim delovima stabla ili bočnim granama, najčešće u pazuhu lista. Gljiva preko lisne peteljke može da prodre i u lisku, što je ređa pojava. Na lišću se u početku javljaju sitne tamnozelene pege, koje se vremenom povećavaju i suše.

Sobne biljke - © Pixabay

Prouzrokovači uvenuća biljaka dovode do začepljenja i propadanja sprovodnih sudova stabla, obično u njegovom prizemnom delu, što se manifestuje mrkom bojom sprovodnog sistema na poprečnom preseku stabla.

Mere zaštite

Sve navedene vrste su zemljišni paraziti, koji se održavaju u zemljištu, u biljnim ostacima u vidu micelije ili u vidu reproduktibnih organa za prezimljavanje.

Hladno i vlažno zemljište pruža povoljne uslove za razvoj vrsta iz roda Phythium spp, Fusarium spp, dok vlažno i toplo zemljište omogućava razvoj Rhisoctonia spp.


Za suzbijanje ovih patogena u zatvorenom prostoru, potrebno je izvršiti dezinfekciju zemljišta, vodenom parom, suvom sterilizacijom ili hemijskim putem. Korisno je vršiti drenažu zemljišta, izbegavati teška zemljišta i vršiti provetravanje.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe
Autor: dipl. inž. Branko Galović PSSS Kraljevo

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica