Filadendron – prava dekorativna biljka koju možete gajiti u stanu

Filadendron – prava dekorativna biljka koju možete gajiti u stanu

Sobna biljka koja ima veliki broj rodova i najčeće raste kao polupuzavica kojoj je potreban oslonac. Ova biljka je filadendron i ona može lepo da naraste kako u saksiji sa zemljom, tako i u nekoj posudi sa vodom (po principima hidrokulture). Pa zato ako u stanu imamo prostora i želite da gajite biljku koja brzo raste i koja brzo stvara veliku lisnu masu onda je filadendron prava biljka za to.

 

FIladendron je biljka koja ne može opstati sama , nego traži oslonac. Kod ove biljke je za podlogu se može koristit kokosov štap. Kokosov štap je tako napravljena konstrukcija koja je obavijena kokosovim platnom i to podseća na prirodnu sredinu u kojoj ova biljka inače raste.  na ovom osloncu ova biljka lako i lepo prianja. Još jedan od razlog za to leži u vlažnost kokosovog platna. Kada se bijka, na kokosovom platnu se lepe kapljice vode, a zbog toga će filadendron još bolje prianjati uz nju, jer u kišnim šumama gde ove biljke rastu one se penju po kori raznog drveća.

Ono što još treba znati kada je reč o filadendronu je da ova biljka zahteva dosta svetlosti. Zato ako se odlučite da je gajite u svom stanu morate imati dovoljno svetlosti, a to može biti i difuzno svetlo, odnosno ono koje dolazi sa prozora. U krajnjem slučaju biljka ne mora stalno biti na direktnom suncu. Ona može biti postavljena čak i u polusenci u nekom uglu malo dalje od prozora. Listovi neće biti masivni, ali će biti pristojni. 

 

 Gajenje sobne biljke filadendron - © Agromedia

 

Kada filadendron dovoljno naraste možemo ove izbojke vraćati na dole kao neku lozu, te će biljka dobiti krupniju strukturu i tako ih možemo razvući po zidovima ili napraviti neku pergolu. Mogućnosti su velike kada gajite filadendron. Kod ove biljke jedino su listovi dekorativni jer nema cvetova. Ako se odlučite da je gajite sa nekim drugim biljkama ispod biljke možete posejati neko sitno cveće koje pada preko saksije.

Ako imate ovakvu biljku koju godinama gajite možete joj odrezati neki vrh i staviti u vodu i on će lako pustit žilice. Tako ih možete gajiti i u novoj saksiji, ali i samo u vodi. Filadendron je dobar primer biljke koja odlično napreduje i kada se gaji po principima hidrokulture.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica