Stočari traže hitnu pomoć države – OVO SU USLOVI!

Stočari traže hitnu pomoć države – OVO SU USLOVI!

Savez proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) uputio je danas pismo predsednici Vlade Ani Brnabić i predsedniku države Aleksandu Vučiču u kome zahteva hitan sastanak na kome bi se dogovorili o pomoći države stočarima u žitaricama.

stočari pored tora sa svinjama

„Tražimo hitan sastanak radi dogovora o pomoći proizvođačima goveda, svinja i ovaca u žitaricama kako ne bi i ovo malo stočnog fonda otišlo na prinudno klanje“, navedeno je u pismu.

Dodaje se da stočari traže i formiranje radne grupe koja će se redovno sastajati u Vladi, Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu za selo i Skupštinskom odboru za poljoprivredu.

SPAS traži i uvođenje, prelevmana na uvoz žive stoke (osim priplodnih grla) mesa, mesnih prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda.

Osim toga to uduženje je navelo i da zahteva da se redovno isplaćuju subvencije i podsticaji u Vojvodini, kao i u ostatku Srbije, i to i za velike i za male poljoprivrednike.

Oni traže i da se zbog suše poglasi elementarna nepogoda u poljoprivredi i time ne naplaćuje taksa za odvodnjavanje.

U pismu je navedeno da će na sastanku predložiti niz mera kako bi se zaustavilo, „gašenje“ stočarstva i iseljavanje stanovništva iz sela.

Izvor: Danas


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica