Saznajte sve o lagerovanju stajnjaka

Saznajte sve o lagerovanju stajnjaka

Koliki lager za čvrsti stajnjak treba napraviti, koje su njegove dimenzije, kako ga projektovati i koji je najlakši način za pražnjenje, odnosno njegovo razbacivanje stajnjaka?

 Lagerovanje stajnjaka - © Foto: ekstrahumus.com

Stručni saradnik Poljoprivredne stručne službe u Kragujevcu, Goran Joksić, kaže da je osnovni princip koji treba ispoštovati da lager ili deponija mora da ima prostor za čvrsti stajnjak i bazen za tečnu fazu, odnosno osoku.

Deponija bi trebalo da bude betonirana i sa tri strane ograđena. Taj prostor treba da bude blago nagnut prema bazenu i natkriven. U toku lagerovanja, čvrsti stajnjak podleže aerobnim i anaerobnim procesima. Zbog toga se ukupna masa bitno smanjuje, postaje sabijena i promenjenog sastava.

Stajsko đubrivo – najstarija hrana za zemljište

Količina svežeg čvrstog stajnjaka kreće se oko 20 tona po potencijalnom grlu. To je oko 25 kubika godišnje po grlu. Pri projektovanju lagera potrebno je računati visinu od tri do pet metara. Potrebna površina je od tri do četiri metra kvadratna po grlu koje želite da gajite. Posle šest meseci količina se smanjuje na 15 kubika. Potrebna kubatura za tečni stajnjak je tri metra kubna“, kaže Goran Joksić, diplomirani inženjer stočarstva.

Deponija bi trebalo da bude betonirana i sa tri strane ograđena.


Sve manipulacije oko čvrstog stajnjaka treba obavljati traktorom koji ima prednji utovarivač. Učinak prednjeg utovarivača je oko 15 do 30 tona za jedan sat. Kod većih farmi ili većeg obima radova na utovaru ili istovaru, bolji učinak se postiže utovarivačem tipa krana, koji se postavlja na zadnji deo traktora. Tada je učinak za 30% veći, a rukovanje i rad su mnogo lakši.

Stajnjak

Za transport i razbacivanje čvrstog stajnjaka po njivama najbolje je koristiti specijalne prikolice – rasturače. To su jednoosovinske prikolice koje imaju pokretno dno i razne varijante razbacivanja na kraju sanduka prikolice. Nosivost prikolice rasturača je od tri do deset tona. Uz pomoć njih se postiže odlična ravnomernost rasturanja. Savremena rešenja ovih prikolica imaju i vage, kao i mogućnost podešavanja rasturanja na određenoj površini“, zaključuje naš sagovornik.


Sagovornik: Goran Joksić, dipl. Inž. stočarstva PSSS Kragujevac

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica