Romanovska ovca stigla u Šumadiju – student iz Kragujevca formirao prvo stado

Romanovska ovca stigla u Šumadiju – student iz Kragujevca formirao prvo stado

Nikola Šikić iz naselja Korićani kod Kragujevca, student Agronomskog fakulteta u Čačku, formirao je svoje stado ovaca rase romanovska. Osim što je veoma mlad uporedo sa školovanjem sebi obezbedio egzistenciju, zanimljivo je da je izabrao veoma retku rasu. Prvi i za sada jedini u Šumadiji formirao je stado ovaca koje potiču iz Rusije i čija je osnovna odlika velika plodnost i ranostasnost.
 

Romanovska ovca očekuje jagnjenje - foto: Biljana Nenković

Nikola ima 22 godine. Na završnoj je godini fakulteta i planira da upiše master studije. Njegovo stado trenutno broji 50 ovaca, a ovih dana očekuje da se polovina ovaca ojagnji. Romanovska ovca jagnji u proseku od 2,5 do 3,5 mladunca. Matematički preračunato, svaka ovca godišnje ojagnji sedmoro jaganjaca, čija je cena na tržištu i do pet puta veća nego domaćih rasa.
 

Romanovski ovnovi - foto: Biljana Nenković

Romanovska je najplodnija rasa ovaca i rano su spremne za priplod. To su njene najvažnije karakteristike. Već u šestom mesecu života mogu da budu gravidne, dok domaće ovce i melezi ulaze u priplod tek sa 12 do 18 meseci. Romanovska prvo potomstvo dobija sa godinu dana. Gravidne su desetak dana kraće od ostalih rasa. Razmišljao sam o već poznatim rasama, ali tragajući u literaturi za neobičnim stadima, odlučio sam se za njih. U Šumadiji sam prvi i za sada jedini formirao stado. Počeo sam 2011. godine, sa dva jagnjeta i jednim ovnom“, priča Nikola Šikić.
 

Romanovska je najplodnija rasa ovaca i rano su spremne za priplod.

Njegovo stado bi bilo i veće, ali je želeo da ima najbolje primerke. Zbog toga je odstranjivao jaganjce i pravio selekciju po plodnosti i izgledu. Kaže da mu je bitniji kvalitet nego kvantitet. Do ove godine ova retka rasa nije bila priznata u Srbiji.

Sada je priznata po oba odgajivačka programa, tako da će stočari moći da ostvaruju subvencije. To značajno utiče na finansijski ishod. Kod mene je jedan broj ovaca umatičen i poseduju HB brojeve, dok je drugi deo istetoviran. Već ovo potomstvo će dobijati RB brojeve, koji su takođe subvencionisani, ali samo u Vojvodini. Na žalost, još uvek nisu u Šumadiji i na jugu Srbije“, navodi Nikola.
 


Nikola Šikić - foto: Biljana Nenković

Porodica Šikić se nekada, dok je Nikolin pradeda bio živ, bavila mešovitom proizvodnjom. Imali su period od desetak godina kada nisu ništa gajili, jer njegovi roditelji i deda nisu bili zainteresovani. Tek 2005. godine odlučili su da ponovo pokušaju i nabavili su ovce rase pramenka. Nikola je zavoleo taj posao i zbog toga je i odlučio da upiše agronomiju. 

Šest godina kasnije u Korićane je stigla ovca romanovska, koja vodi poreklo iz oblasti Jeroslavlje u dolini Volge. Njena selekcija je trajala 200 godina, a u poslednjih pola veka rasa je bila u krizi. Danas se vraća na velika vrata i Nikola predviđa da će u Šumadiji tek doživeti pravi „bum“.
 


Romanovske ovce - foto: Biljana Nenković

O odluci koju je Nikola doneo sa svega 18 godina, danas kaže: „Da biste se bavili poljoprivredom danas, potrebno je dosta znanja. Nije to kao u prošlosti, kada se sve radilo na jednostavan i primitivan način. Ovde ima budućnosti za mlade ljude. Moja generacija čeka da prvo završi fakultet ili ih uopšte ne upisuju. Onda traže posao, provedu nekoliko godina na birou i tako prođe pola života. Ja sam odlučio da kada završim fakultet, već imam spremno radno mesto. U ovom slučaju ja sam svoj gazda“, dodaje Nikola.


Imao je želju da studira u Novom Sadu ili Beogradu, ali je zrelo odlučio da fakultet upiše u Čačku, koji je udaljen 50 kilometara. Kako kaže, tako je u svakom trenutku blizu stada.

Izgleda da u Srbiji ipak ima nade za ovaj vid poljoprivrede, o čemu govori i članak ”Ovčarstvo u Srbiji oživljava svoju staru slavu”.

Sagovornik:
Nikola Šikić iz naselja Korićani kod Kragujevca

Autor fotografija: Biljana Nenković

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica