KRIZNI CENTAR zbog stočnog dermatitisa u Kragujevcu!

KRIZNI CENTAR zbog stočnog dermatitisa u Kragujevcu!

Gradsko veće Kragujevca donelo je u sredu rešenje o formiranju Kriznog centra za praćenje sprovođenja mera zaštite stočnog fonda od nodularnog dermatitisa. Ovaj Krizni centar radiće u saradnji i koordinaciji sa Ministarstvom poljoprivrede. U Šumadiji do sada nije zabeležen nijedan slučaj stočnog dermatitisa, ali stručnjaci savetuju stočarima da budu obazrivi.
 

Krave - © Foto: Biljana Nenković

 

Uvek postoji latentna opasnost da se pojavi bolest. U ovom delu Srbije šanse su male, ali opasnost pre svega postoji zbog preprodaje stoke sa juga zemlje, jer ta trgovina nije organizovana niti je pod kontrolom države“, objašnjava Goran Joksić, stručni saradnik za stočarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj službi u Kragujevcu.
 

Bolest je vidljiva golim okom. Na koži goveda pojavljuju se kvrge i takvu promenu treba odmah prijaviti kako bi Krizni centar reagovao.

Posle proglašenja epidemije kvrgave kože u Pčinjskom okrugu, u Kragujevac su stigla uputstva za odgajivače goveda i za nadležne u gradskoj upravi. Damjan Srejić, načelnik Šumadijskog okruga, kaže da su sve kategorije goveda ugrožene.

Ono što stočari mogu sami da urade je da suzbijaju insekte na svojim domaćinstvima. Posebno su bitna stajska đubrišta na kojima se nalaze larve mušica. Preparati koji suzbijaju na više meseci larve su jeftini i dostupni. Ukoliko uoče promene na koži stoke, stočari treba odmah da to prijave najbližoj veterinarskoj stanici“, navodi Srejić.

 


Goran Joksić © Foto: Biljana Nenković

Posebna opasnost je šverc goveda, tako da je lokalna samouprava u svakodnevnom kontaktu sa MUP-om i nadležnim inspekcijama. „Vrlo dobro znamo da se trgovina stokom, nažalost, odvija švercom. Tako da apelujemo i na švercere, ukoliko prevoze obolelu stoku da to odmah prijave, jer tako ugrožavaju stočni fond. Zna se da je zbog nodularnog dermatitisa jedina mera ubijanje životinja“, kaže Damjan Srejić.

Bolest je vidljiva golim okom. Na koži goveda pojavljuju se kvrge i takvu promenu treba odmah prijaviti kako bi Krizni centar reagovao. Iz državnog budžeta stočarima je obezbeđena nadoknada za goveda koja moraju da se ubiju zbog bolesti.


 

Sagovornici:
Damjan Srejić, načelnik Šumadijskog okruga
Goran Joksić, savetnik za stočarstvo 


Foto: Biljana Nenković

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica