CINK – koristi se u ishrani svinja, a može biti koban po njih

CINK – koristi se u ishrani svinja, a može biti koban po njih

Račun - ©Pixabay

Iako je upotreba cinka već odavno zamenila upotrebu antibiotika u ishrani svinja, nova istraživanja pokazuju da ovaj element može izazvati više štete nego kristi. Zato će se širom Evropske Unije zabraniti njegovo korišćenje i to najkasnije do 26. juna 2022. godine.

Danas je terapeutski cink već zabranjen u nekim zemljama. Pored mogućnosti da izazovu štetne bakterije kod prasadi, može doći i do izazivanja otpornosti pojedinih vrsta bakterija na antibiotike. Održavanje zdravlja prasića je veoma bitino. Obezbeđivanje dobro izbalansirane hrane pre odbijanja dovešće do boljeg prilagođavanja na čvrstu hranu nakon odbijanja. Stimuliše se proizvodnja kiseline u želucu prasića i bolji razvoj creva, što obezbeđuje bolju probavu biljnih proteina i ugljenih hidrata. Ovo rezultira manjim rizikom od dijareje i boljim performansama.

Upotreba cinka u ishrani svinja – dobre strane

Ipak i pored negativnih strana cinka mnogi ga i dalje koriste. Njegove prisutnost u ishrani prasadi direktno utiče na metabolizam (varenje) hrane. Između ostalog, cink je sastojak karbo-anhidraze, alkalne fosfataze, ribonukleaze i DNA polimeraze. Neophodan je za normalnu sintezu proteina. Takođe je i sastojak insulina, te samim tim utiče i na metabolizam ugljenih hidrata.

Simptomi nedostatka cinka su smanjeni apetit i prirast, rane na koži (parakeratoza), dijareja, povraćanje i u najgorem slučaju  smrt.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica