Zbog kiše proklijalo seme pšenice

Zbog kiše proklijalo seme pšenice

Padavine koje su pogodile Srbiju i region u prethodnom periodu uticale su na poleganje pšenice. Hektolitar je niži u odnosu na prosek u prethodnim godinama. Semena su proklijala što im je značajno uništilo kvalitet i samim tim oborilo cenu.

Pre nepogoda proizvođači su uglavnom uspeli da završe žetvu na tek 40 odsto površina. Direktor udruženja „Žita Srbije“, Vukosav Saković ističe da je u ovom periodu najvažnije dobro razdvojiti proklijala od drugih zrna.

Proklijalu pšenicu proizvođači obavezno moraju da odvoje i da je nikako ne mešaju sa zdravom, jer će u tom slučaju upropastiti i kvalitet koji imaju na drugoj pšenici. Takođe, ukoliko pšenica stiže sa vlagom većom od 14 odsto, obavezno je sušenje da se ne bi pojavili toksini“, rekao je za Agromediju Vukosav Saković.

Prema pravilniku o kvalitetu žitarica, za proizvodnju brašna i hleba može da se koristi pšenica sa maksimalno 4 odsto proklijalih zrna. Tokom sledeće nedelje bi trebalo, ukoliko ne bude padavina, da se završi žetva i tada će i biti prvih podataka o ukupnoj šteti posle kiše.

Sagovornik:

Vukosav Saković, direktor “Žita Srbije”

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica