Zaštita KUKURUZA od KOROVA u ranim fazama razvoja – osnov za VISOK PRINOS

Zaštita KUKURUZA od KOROVA u ranim fazama razvoja – osnov za VISOK PRINOS

Jedna od primarnih stvari koja mora biti izvršena kako bi se obezbedili očekivani prinosi u usevima kukuruza jeste pravovremena zaštita od korova. Mogućnost primene herbicida u ranim fazama razvoja kukuruza obezbeđuje usevu dobar start i dugotrajnu zaštitu u najosetljivijim fazama razvoja, čime se ostvaruju uslovi za postizanje visokih prinosa.

KukuruzFoto:Bayer Crop Science Srbija

Osobine koje je važno da poseduje zemljišni herbicid kako bi suzbijanje bilo efikasno uključuju širok spektar delovanja, “rastegljivo” vreme primene, to jest da se može primeniti u dužem vremenskom intervalu – posle setve pre nicanja, ali i nakon nicanja – do trećeg lista kukuruza, dugotrajno zemljišno delovanje u smislu da može duži vremenski period “čekati kišu” i osobinu reaktivacije sa novim padavinama kao i to da je visoko selektivan odnosno bezbedan po usev kukuruza.

To su ujedno i osobine koje karakterišu Adengo, herbicid koji se uspešno koristi na brojnim parcelama godinama unazad.

Adengo sinhronizovano deluje u skladu sa vremenskim uslovima i pojavom korova

Ovakva fleksibilnost u vremenu primene herbicida Adengo omogućava lakše planiranje vremena i bolju iskoristivost raspoloživih resursa (ljudstva, mehanizacije, energenata) tokom sezone.

Jedna od najvažnijih osobina herbicida Adengo je produženo delovanje – u relativno dugom periodu zadržava stabilnost u zemljištu i reaktivira se sa svakom sledećom kišom. Zbog toga je Adengo jedinstven herbicid sa osobinom da “sinhronizovano” deluje u skladu sa vremenskim uslovima i pojavom korova.

Adengo suzbija više od 85 različitih vrsta korova

Takođe, jedna od veoma važnih činjenica je da Adengo izvanredno suzbija divlji sirak iz semena, što može imati višestruki značaj u procesu zaštite kukuruza jer smanjuje potencijal za pojavu divljeg sirka u drugom delu sezone kao i u narednim godinama. Samim tim smanjuje se i broj prohoda odnosno prskanja protiv divljeg sirka, kao i troškovi proizvodnje.

Širok spektar delovanja znači da Adengo suzbija više od 85 različitih uskolisnih i širokolisnih korova među kojima je veliki broj najznačajnijih korova našeg podneblja poput muhara, divljeg sirka iz semena, ambrozije, divlje paprike, gorušice, dvornika, čička, štira, tatule, pepeljuge, samoniklog suncokreta i mnogih drugih.

Sve ove izuzetne osobine herbicida rezultat su postojanja dve moćne herbicidne komponente, odnosno aktivne materije koje daju Adengu efikasnost i širok spektar delovanja, uz dodatak protektanta koji naročito pri nepovoljnim vremenskim uslovima štiti usev kukuruza podstičući metabolizam useva i ubrzavanje razgradnje aktivnih materija.


Ovo Adengo čini visoko selektivnim i bezbednim herbicidom i definitivno najboljim odabirom za tretman kukuruza u početnim fazama razvoja.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica