Uskoro počinje izvoz pšenice u Egipat

Uskoro počinje izvoz pšenice u Egipat

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede najavio početak izvoza pšenice u Egipat za decembar ove godine ili januar 2019. Egipat je najveći globalni uvoznik pšenice.

Pšenica - ©Agromedia

Ministar kaže da ćemo prvi put posle 30 godina moći da izvezemo pšenicu u Egipat, i da je Srbija kao država dobila za to sertifikat. 

“Sve ono što se o tome puno pričalo poslednjih 20 ili 30 godina, sada postaje realnost, rekao je Nedimović na konferenciji za novinare sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Nedimović je naveo da se očekuje da u poslednjoj nedelji novembra i početkom decembra uvoznik obavi kontrolu skladišnih kapaciteta.

Srbija, rekao je ministar, ima dva miliona tona pšenice za izvoz s ozbirom da su ove godine bili odlični prinosi i dodao da Egipat traži dobar kvalitet zrna.

Paori tvrde da se kasni sa licitacijama za zakup državnog zemljišta

“Kad ste najveći kupac, tražite najbolju robu, kaže Nedimović. Koliko je izvoz pešenice u Egipat velika stvar, naveo je, govori i to što je predsednik Rusije svojevremeno morao da ide u Egipat na potpisivanje takvog ugovora.

Nedimović je rekao da ono što Srbija planira sa Egiptom, kada je reč o izvozu pšenice, isto planira sa izvozom kukuruza u Kinu i Indoneziju.


Izvor: RTS / Tanjug

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica