Suzbijte glodare – zaštitite vaše useve

Suzbijte glodare – zaštitite vaše useve

Različite vrste glodara, kao što su poljski miševi, voluharice, hrčkovi, miševi i pacovi mogu naneti značajne štete strnim žitima. Tokom jeseni oni se hrane posejanim semenom, kao i tek niklim usevom. Suzbijanje glodara veoma je složen zadatak i zahteva pravovremene tretmane.

“Za hranu zimi glodari imaju samo ono što čovek posadi. Glodari mogu da napadnu njive sa strnim žitima, ali i voćnjake i vinograde. Radi efektivne zaštite preporučuju se tretmani svake godine kako štetočina ne bi bilo previše“, kaže Zoran Dunđerski iz kompanije Ekosan. 

U slučaju masovnih pojava glodara tretiranje jedne parcele nije dovoljno. Samo delotovornim rodenticidima i njihovom adekvatnom upotrebom možemo postići pozitivne rezultate i tako suzbiti glodare na velikim površinama.

Preparat Cinkosan posebno je efikasan za suzbijanje svih vrsta štetnih glodara na poljoprivrednim površinama, utrinama, u poljima, voćnjacima i skladištima. Ono što ovaj rodenticid čini drugačijim jeste što je veoma delotovoran i u slučajevima slabih kiša ili snegova.

Kompanija Ekosan ove preprate proizvodi već 20 godina, a uspeli su i da ih prilagode za naše prostore. Njihovo dugogodišnje iskustvo iskoristili su da naprave preparat koji efikasno i brzo deluje, brzo se razlaže i ne zagađuje tle.

Cinkosan - © Agromedia

Cinkosan je registrovani preparat za zaštitu bilja. Odličan je rešavanju problema sa najezdom glodara, a populaciju ovih štetočina smanjiće za par dana”, rekao nam je Zoran Dunđerski iz kompanije Ekosan.

U pitanju je ekološki preparat koji ne ostavlja štetne hemikalije u zemlji nakon rastapanja, i životinje koje se hrane glodarima, neće biti ugrožene ukoliko dođu u dodir sa ovom supstancom.

Pravo vreme za korišćenje preparata je sada, odnosno kada ima glodara. Treba iskoristi suvo vreme. Kod pšenice i lucerke zaštitu treba uraditi sada, jer glodari prave kolonije koje će duži vremenski period potencijalno uništavati seme. Štetu koju glodari naprave vidi se tek sledeće godine odnosno kada rod stigne na žetvu


Sagovornik: Zoran Dunđerski, Ekosan

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica