Suša preti kukuruzu – visok prinos pod znakom pitanja

Suša preti kukuruzu – visok prinos pod znakom pitanja

Prema svim raspoloživim informacijama i parametrima proizvodnje, ovo je jako loša godina za kukuruz, pa se stručnjaci ne nadaju visokim prinosima na području rasinskog kraja.

Rod kukuruza - © Danijela Jovanović

O trenutnom stanju useva i eventualnim prognozama za ovogodišnji rod na području koje pokriva stručna i savetodavna služba u Kruševcu razgovarali smo sa Radojkom Nikolić, savetodavcem za ratarstvo u ovoj službi.

I ove godine je posejan kukuruz na oko 40.000 ha. Setva je uglavnom na skoro svim parcelama obavljena u optimalnom roku, i bila je završena do kraja aprila. Uslovi za setvu iako je obavljena na vreme, nisu bili idealni“ – ovako počinje razgovor Radojka Nikolić. „Predsetvenu pripremu je bilo jako teško obaviti kvalitetno, pogotovo na teškim zemljištima, kakvih je u velikom procentu na području rasinskog kraja. Nedovoljno kvalitetna predsetvena priprema je rezultirala slabim nicanjem biljaka“, dodala je Radojka.

Još jedna otežavajuća okolnost je što je u vreme nicanja najvećeg broja biljaka posejanog kukuruza došlo do izuzetno visokih temperatura i do 30 stepeni celzijusa koje su dovele do sušenja površinskog sloja zemljišta i stvaranja pokorice kroz koju nežne biljčice nisu mogle da prođu.

Trenutno stanje pokazuje da je i kod optimalno posejanog kukuruza došlo do lošeg i neujednačenog nicanja, pa sada imamo na terenu potpuno neujednačene useve. Na većini parcela sa kukuruzom nema dovoljno biljaka po jednom metru kvadratnom.

Posejan kukuruz i očekivan rod - © Danijela Jovanović


Presejavanje na istim parcelama znatno poskupljuje proizvodnju, ali ne garantuje uspešnu žetvu!

Ratari su morali da pristupe presejavanju na istim parcelama, u kasnijim periodima posle delimično uspešne setve. Negde polovinom maja meseca su ponovo sejali kako bi popunili prazan prostor, ali ova mera, iako znatno poskupljuje proizvodnju, ne garantuje uspešnu žetvu i prosečne prinose!

Novi problem nastaje zbog nedostatka padavina i u vreme presejavanja, jer mnoga sela u rasinskom kraju nisu tokom čitavog maja uopšte imala padavine. Sve parcele u tim atarima su problematične, a loš početak će se svakako u znatnoj meri odraziti na konačne prinose!


U ovom trenutku već možemo reći da nam se dešava početak suše koji će umanjiti prinose kukuruza!


Nažalost, i dalje vladaju nepovoljni uslovi za proizvodnju kukuruza jer u zemljištu nema dovoljno vlage i u ovom trenutku već možemo reći da nam se dešava početak suše koji će umanjiti prinose kukuruza.

Usev kukuruza - © Danijela Jovanović

U narednih desetak dana je neophodno da dođe do padavina i da se smanji dosadašnja šteta, odnosno da se spasu biljke koje su uprkos lošim uslovima uspele da niknu, kao i one kasnije presejane. Ukoliko u narednih desetak dana ne dođe do obilnijih padavina, šteta od suše u kukuruzu u većini krajeva u rasinskom okrugu biće osetna“, naglasila nam je u razgovoru Radojka Nikolić, savetodavac za ratarstvo iz PSSS Kruševac.

Ima, naravno, krajeva i u rasinskom kraju u kojima je sve u redu, u kojima je nicanje biljaka prošlo bez problema i gde se dosadašnji sušni period nije osetio, ali to su lokalne i sporadične parcele. U globalu, problem suše je prisutan na velikom delu teritorije.

Zbog različitih uslova kukuruz je u različitim fazama. Negde ima već 7-8 listova, negde samo tri-četiri lista. Primećuje se i da je prisutna bledozelena boja i stabiljke i listova, koja je posledica nemogućnosti usvajanja hranljivih materija zbog male količine vode u zemljištu i nemogućnosti apsorpcije hraniva, jer se, prosto rečeno, i ne rastvaraju. Ratari su uglavnom primenu agrotehnike zasnovali na tome da je maj izuzetno kišovit, tako da je trenutna situacija iznenadila i ratare i stručnjake.

Neizvesnost je velika muka poljoprivrednika uvek, a ratari u ovom trenutku zaista samo prizivaju kišu koja bi spasila sav njihov trud i uloženi novac, ali koja bi u potpunosti ili delimično spasila ovogodišnji rod kukuruza. Kolike su posledice ove rane suše, znaće se vrlo brzo. Neki proizvođači još pamte kad su morali da ponove setvu kad joj vreme nije, u to vreme zbog poplava, a ne suše, i kad su ih spasli hibridi kraće vegetacije, koji su uspeli da završe životni vek i donesu rod – zlatno zrno kukuruza!

Sagovornik: Radojka Nikolić, savetodavac za ratarstvo PSSS Kruševac

Foto: Danijela Jovanović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica